Η ελαφρώς αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελούν μερικούς από τους λόγους, για τους οποίους διολισθαίνει το φυσικό αέριο.
Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας ξεκίνησε με καθοδική διαφορά και το αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια σε βάθος τριών εβδομάδων, παρόλο που αναπήδησε πρόσφατα από το ενδοημερήσιο χαμηλό του στα 2,82 δολάρια εν μέσω της αναποφασιστικότητας της αγοράς.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) υποδηλώνουν άλμα 4% στην παραγωγή φυσικού αερίου έναντι πτώσης στον αριθμό των εξέδρων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο, σε 121 κατά μέσο όρο τον Αύγουστο του 2023 από το ανώτατο όριο των 159 τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, οι φόβοι για φυσικές καταστροφές διαταράσσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν ανοδικά τη Δευτέρα, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα προμηθεύσουν με φειδώ και από τις αυξανόμενες ελπίδες ότι η Federal Reserve θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στις ΗΠΑ για να αποφύγει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 3 σεντς στα 88,58 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) Οκτωβρίου κατέγραψε άνοδο 9 σεντς στα 85,64 δολάρια το βαρέλι.
«Οι τιμές του αργού πετρελαίου διαμορφώνονται κυρίως βάσει των προσδοκιών για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής στην Acme Investment Advisors. Η ίδια σημείωσε, ωστόσο, ότι η σταθερή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω σημαντικά κέρδη στις τιμές.
Στα βασικά μέταλλα ο χρυσός ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στα 1.967,60 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι υποχωρεί κατά 0,41% στα 24,462 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός σημειώνει απώλειες 0,71% στα 3,8245 δολάρια η λίβρα. Στις ισοτιμίες νομισμάτων, το ευρώ υπερισχύει κατά 0,24% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0799 δολάρια ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr