Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έσπασαν ένα ανοδικό σερί 7 εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 2% λόγω ανησυχιών ότι η υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου και την πιθανότητα ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ να μην έχει ακόμη τελειώσει.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα “σφιχτό” ισοζύγιο πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές έχουν ακόμη περιθώρια να ανέβουν υψηλότερα», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING.
Επίσης, «το δολάριο φαίνεται να παίρνει μια ανάσα, κάτι που παρέχει κάποια στήριξη», είπε.
Το αργό στηρίζει επίσης η ανοδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει στους πιο σκοτεινούς μήνες, δήλωσε ο Τζον Έβανς του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Επίσης, παρά τα οικονομικά της… δεινά, η Κίνα πραγματοποιεί αντλήσεις- ρεκόρ από τα αποθέματα που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν τις αγορές μετά τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, οδηγώντας τις τιμές παγκοσμίως πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι .
Ωστόσο, τον Ιούλιο, οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η Ρωσία, με το αργό πετρέλαιο σε έκπτωση, παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ασιατικού γίγαντα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
«Εκτός και αν υπάρξει ύφεση και η ζήτηση επιβραδυνθεί ή πέσει, ο ΟΠΕΚ+ έχει τον έλεγχο», δήλωσε ο Στέφανο Γκρόσο, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην 8VantEdge στη Σιγκαπούρη.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,04% στα 81,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 0,97% στα 85,62 δολάρια το βαρέλι.
«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο
Σημαντικά ανοδικά, αν και όχι τόσο όσο στο ξεκίνημα της ημέρας, κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,740% στα 38,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Νωρίτερα κέρδιζαν ακόμα και 18% στα 42,90 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες μονάδες στην Αυστραλία φέρονται να προετοιμάζονται για απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις συζητήσεις για τους μισθούς την Τετάρτη.
Μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,09% στα 1.918,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,99% στα 22,955 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,01% στα 3,7065 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0909 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,18% στο 1,2757 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8551 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr