Η εστίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συγκράτηση του πληθωρισμού εν μέσω ισχυρότερων από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία περιορίζει τις τιμές του πετρελαίου.
Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η ακόμα σφιχτή αγορά εργασίας θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης της Fed.
Αυτή η έκθεση ακολούθησε παρόμοια αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τα οποία όλα υποδεικνύουν ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά του να μειώσει τη συνολική ζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
Εντείνοντας τις ανησυχίες, μια πρόσφατη παρτίδα οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, έχει επισημάνει την ταχεία απώλεια της οικονομικής δυναμικής εκεί από το δεύτερο τρίμηνο.
Η εύθραυστη οικονομία της Κίνας έχει προκαλέσει πλήγμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες, με την κρίση στον τομέα των ακινήτων να τρομάζει τους επενδυτές εν μέσω φόβων μετάδοσης.
Ωστόσο, η Κίνα έκανε μια σπάνια άντληση από τα αποθέματα αργού πετρελαίου τον Ιούλιο, στην πρώτη φορά σε 33 μήνες που χρειάστηκε να στραφεί στις αποθήκες.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα λόγω των ισχυρών εξαγωγών και των ρυθμών διύλισης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,06% στα 80,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,18% στα 83,97 δολάρια το βαρέλι.
Ήπια πτωτικά το φυσικό αέριο
Ελαφρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,611% στα 36,600 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,39% στα 1.922,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,37% στα 22,80 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,39% στα 3,6772 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0863 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,32% στο 1,2702 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8551 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr