Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περισσότερο από 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου.
Η υποτονική οικονομία της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, τροφοδοτώντας την ανησυχία για μια βαθύτερη, μακροχρόνια επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Αυτά τα στοιχεία δραστηριότητας του Ιουλίου έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο της περίπου 5% για το έτος χωρίς περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε οριακή μείωση των επιτοκίων μετά από στοιχεία που υπογράμμισαν την εντεινόμενη πίεση στην οικονομία, κυρίως από τον τομέα των ακινήτων, αν και οι αναλυτές λένε ότι η μείωση ήταν πολύ μικρή για να κάνει ουσιαστική διαφορά.
Τόσο ο όμιλος ΟΠΕΚ+, όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), στηρίζουν την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να κινητοποιήσουν τη ζήτηση αργού για το υπόλοιπο του 2023.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Αυτή ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πτώση από τα 2,3 εκατομμύρια που περίμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Οι προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο «θα εξαρτηθούν από τη μακροοικονομική κατάσταση στην Κίνα πρωτίστως, αν και φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει μέσω των περικοπών της, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της Rystad Energy, Claudio Galimberti.
Οι περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες επτά εβδομάδες.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,07% στα 80,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,09% στα 84,81 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,301% στα 37,920 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.936,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,36% στα 22,738 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,05% στα 3,6658 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0916 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,26% στο 1,2736 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8571 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr