Συγκεκριμένα το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου έχει άνοδο 0,4% στα 85,44 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το αργό WTI έχει ακριβώς την ίδια άνοφο (0,4%) και φτάνει τα 81,90 δολάρια ανά βαρέλι.
Και τα δύο είδη πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν την έκτη νικηφόρα εβδομάδα τους, το μακρύτερο σερί μέσα στο 2023.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το Σεπτέμβριο, ήρθε μια μέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση του OPEC+.
Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του OPEC+ είναι απίθανο να τροποποιήσει τη συνολική πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέφεραν πηγές στο CNBC.
Αλλά η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας συν τα σχόλια του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ότι θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο έχουν εγείρει ανησυχίες για την προσφορά και τις υποστηριζόμενες τιμές.
Ο OPEC+ συμφώνησε για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024 στην τελευταία του συνάντηση χάραξης πολιτικής τον Ιούνιο, και εκείνη την περίοδο η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή για τον Ιούλιο και στη συνέχεια να την παρατείνει μέχρι τον Αύγουστο.
Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με παραγωγούς και καταναλωτές για να διασφαλίσουν ότι η αγορά ενέργειας προωθεί την ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Ακόμα και με τις περικοπές στην προμήθεια, η τελευταία παρτίδα των οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, που δείχνουν στενή αγορά εργασίας και επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών έχει ανησυχήσει την αγορά για τη ζήτηση.
Επιπρόσθετα, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη προειδοποιώντας ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Πτωτικά το φυσικό αέριο
Αντίθετα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, βρίσκεται κάτω από τα 30 ευρώ ανά MWh, με τη ζήτηση να παραμένει χαμηλή παρά τα πρόσφατα κύματα καύσωνα, με τον δείκτη TTF να σημειώνει «βουτιά» άνω του 5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr