Το έλλειμμα εφοδιασμού που διαφαινόταν το δεύτερο εξάμηνο του έτους υποστηρίζεται τώρα από σημαντικά στοιχεία, ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank, επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας και της Ινδίας από τη Ρωσία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον Ιούνιο.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον αγοράς από την Ινδία είναι πιθανό να αποδυναμωθεί, δεδομένων των περιορισμένων εκπτώσεων και των προβλημάτων πληρωμής. Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουλίου η Ρωσία ακολούθησε τη Σαουδική Αραβία στη μείωση της παραγωγής για τον Αύγουστο.
«Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία θα μπορούσε επομένως να στραφεί περισσότερο προς άλλους προμηθευτές, κάτι που θα ενίσχυε τις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές.
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού έχουν επίσης μειωθεί, υποστηριζόμενα από την άνοδο των εξαγωγών αργού καθώς και από την υψηλότερη χρησιμοποίηση των διυλιστηρίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
«Αυτή η στενότητα στην προσφορά φαίνεται ήδη στα αποθέματα», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Bank.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές καλωσόρισαν τα μέτρα τόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για να αναζωογονήσουν την υποτονική οικονομία της Κίνας.
Τα τελευταία στοιχεία από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνει απώλεια του στόχου της κυβέρνησης για ετήσια ανάπτυξη 5%.
Την Παρασκευή, οι κινεζικές αρχές αποκάλυψαν σχέδια για να βοηθήσουν στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών για να στηρίξουν την υποτονική οικονομία της.
«Η ανακοίνωση είναι φειδωλή σε λεπτομέρειες, αλλά η ιδέα ότι η Κίνα αγοράζει περισσότερα αυτοκίνητα δημιουργεί ελπίδες για τους πιο σημαντικούς επενδυτές πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, John Evans.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,20% στα 76,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,12% στα 80,53 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται σημαντικά το φυσικό αέριο
Δυναμικά… ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 8,288% στα 30,340 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders στάθμισαν την ακραία ζέστη σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και τις ανησυχίες σχετικά με τα λίγα καύσιμα που εξακολουθεί να στέλνει η Ρωσία στην περιοχή.
Όπως σημειώνεται, οι θερμοκρασίες σε μέρη της ηπείρου, σε συνδυασμό με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις, ακόμη και καθώς οι ροές από τη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, επιστρέφουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,28% στα 1.965,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,02% στα 24,957 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,11% στα 3,8303 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1125 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,15% στο 1,2846 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,866 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr