Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και των σιδηρομεταλλευμάτων βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, κάτι που υποδηλώνει μια μειούμενη ζήτηση. Συνολικά, οι τιμές στα εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% τους τελευταίους 12 μήνες.
Όπως σημειώνεται, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν απολέσει το 23% της αξίας τους, ενώ τα αγροτικά προϊόντα έχουν κερδίσει τουλάχιστον +11%.
«Το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός αποτελούν βαρόμετρα κυκλικών τομέων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση, όπου αυτήν την στιγμή υπάρχει ύφεση» εξηγεί στο CNBC ο Ράιντ Άνσον, αναλυτής της Kpler. «Πιστεύω ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε μια ευρύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως στη Δύση» προσθέτει.
«Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να αναζωπυρώσει τις προσδοκίες της αγοράς, αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για την αδυναμία των εμπορευμάτων να βρουν τον βηματισμό τους» συνεχίζει.
Οι χαμένοι
Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους είναι το σιδηρομετάλλευμα, το πετρέλαιο και ο χαλκός, ο οποίος χρησιμοποιείται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στη βιομηχανική μηχανική.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί αισθητά, με τα συμβόλαια Brent να εμφανίζουν κάμψη κατά σχεδόν 35% σε ετήσιο επίπεδο, παρά τις διαδοχικές μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του OPEC+ (κυρίως Ρωσία και Σαουδική Αραβία).
«Οι τιμές σε πολλά εμπορεύματα μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς εταιρείες και καταναλωτές περιόρισαν τη ζήτηση εν όψει μιας πιθανής ύφεσης στην οικονομία» διευκρινίζει, από την πλευρά του, ο Τζιμ Βίντερχολντ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην S&P Dow Jones Indices.
Συνεχίζοντας, τονίζει ότι τείνουν να κινούνται ανάλογα με τις αλλαγές στον πληθωρισμό. «Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, η αγορά εμπορευμάτων θα βιώσει περισσότερη πίεση βραχυπρόθεσμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr