Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν περίπου 3 δολάρια την Πέμπτη, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία και την Ελβετία αύξησαν επίσης τα επιτόκια.
«Μετά τη χθεσινή δράση των κεντρικών τραπεζών, το άγχος έχει αυξηθεί αισθητά», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.
«Λόγω της ενίσχυσης των αντίξοων οικονομικών ανέμων που προκαλούνται από τους φόβους ύφεσης, μόνο η εμφανής εξάντληση των αποθεμάτων θα φέρει μια παρατεταμένη αλλαγή στις σημερινές δυσοίωνες προοπτικές», συμπλήρωσε.
Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να θολώσει τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.
Η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ προστέθηκε σε αυτούς τους αντίθετους ανέμους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία μέχρι το τέλος του έτους ήταν «μια αρκετά καλή εικασία».
Η άνοδος του δολαρίου, που αντλεί υποστήριξη από τα πιο επιθετικά σχόλια των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και μπορεί να πλήξει τη ζήτηση και να υποδηλώνει μεγαλύτερη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.
Οι ανησυχίες για την ύφεση και τη ζήτηση αντιστάθμισαν τα σημάδια στενότητας από την πλευρά της προσφοράς. Η έκθεση αποθεμάτων αυτής της εβδομάδας στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα αποθέματα αργού σημείωσαν αιφνιδιαστική πτώση κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια.
Επίσης, έτοιμη να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην αγορά είναι η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο που ανακοινώθηκε ως μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό των προμηθειών το 2024.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,38% στα 68,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,20% στα 73,25 δολάρια το βαρέλι.
«Βουτιά» για το φυσικό αέριο
Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,757% στα 33,475 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 1.928,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,36% στα 22,385 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 1,38% στα 3,8373 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,80% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0871 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,21% στο 1,2722 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,57% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8545 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr