«Το παγκόσμιο μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά LNG είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί αυτή τη δεκαετία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Henning Gloystein, διευθυντής για την ενέργεια, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων Eurasia Group.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχωρούσε ακόμη και πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο ρόλος των δυτικών κυρώσεων
Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις στον απόηχο του πολέμου, απομάκρυναν ακόμα περισσότερο τις ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η χώρα αδυνατεί πλέον να κατασκευάσει μονάδες υγροποίησης για τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG, ανέφερε στο CNBC ο διευθυντής της S&P για το φυσικό αέριο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, Ζι Σιν Τσονγκ.
«Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησης δεδομένων των ευρειών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Τσονγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η συνολική ικανότητα των εγκαταστάσεων LNG της Ρωσίας να παράγουν φυσικό αέριο θα παραμείνει σταθερή στους 37 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι το 2030, η συνολική παγκόσμια χωρητικότητα LNG θα αυξάνεται κατά 50% σε 671 εκατομμύρια τόνους ετησίως — και το μερίδιο της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το τρέχον 6,7%, σύμφωνα με τη S&P.
Η δύναμη των ΗΠΑ
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα αποτελούσε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.
Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με ορισμένες ακόμα, είναι αυτές που αναμένεται να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της Μόσχας.
«Θα δούμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία», δήλωσε ο Τσονγκ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Energy Information Administration, η οποία επικαλείται στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cedigaz.
Μέχρι το 2030, ο Τσονγκ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώνει το 25% της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το Κατάρ το 19%.
Οι «κύριοι ωφελημένοι»
Ο Χένινγκ της Eurasia ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κύριοι ωφελημένοι» από την παγκόσμια αγορά LNG.
«Τα νέα έργα και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, καθώς και η τεράστια επέκταση του North Field του Κατάρ επιταχύνθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη εισήλθε στην αγορά LNG πέρυσι», σημείωσε.
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται επίσης στη λίστα του αναλυτή της Eurasia, καθώς η περιοχή είναι κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.
«Το LNG της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης και ενδεχομένως και της Τανζανίας, μπορεί επίσης να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Henning.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr