Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3), το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,86% στα 68,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ καταγράφει κέρδη 0,33% στα 73,63 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το CNBC, το πετρέλαιο σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έφτασε σε χαμηλό 15 μηνών, ωστόσο σήμερα (17/3) επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ήρθε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, καθώς και των ανησυχιών σχετικά με τις Credit Suisse και First Republic Bank.
«Η ζήτηση πετρελαίου ανατιμάται, ωστόσο βλέπουμε ελάχιστες αλλαγές στα θεμελιώδη μεγέθη, γι’ αυτό και διατηρούμε τις προβλέψεις μας για τις τιμές αμετάβλητες προς το παρόν καθώς αναμένουμε ενημερώσεις για πιθανές ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες», ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan.
«Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι εν μέσω φόβων για μια δεύτερη οικονομική κρίση που θα πλήξει τις προοπτικές της ζήτησης», δήλωσε χθες η αναλυτής του City Index, Φιόνα Τσινκότα. «Πλέον, η διάθεση στην αγορά έχει βελτιωθεί αφού η Credit Suisse έλαβε οικονομική σανίδα σωτηρίας», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ώστε να στηρίξει τη ρευστότητά της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την πτώση των μετοχών της που ενέτεινε τους φόβους για παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στο μεταξύ, το θετικά κλίμα αναμένεται να βοηθήσει και η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, εάν φυσικά τα επερχόμενα στοιχεία δείξουν άνοδο της οικονομίας της χώρας, δήλωσε η αναλύτρια Tina Teng της CMC Markets.
«Η οδική κυκλοφορία και τα αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα αυξάνονται έντονα, ενώ σημάδια βελτίωσης έχουν εμφανιστεί και στις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, σύμφωνα με το CNBC. Ωστόσο, οι κίνδυνοι στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες, εξακολουθούν να κρατούν τους επενδυτές σε αναμονή, περιορίζοντας την «όρεξή» τους για περιουσιακά στοιχεία, καθώς φοβούνται ότι μια περαιτέρω καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
«Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τις προοπτικές της ζήτησης. Αυτά τα ζητήματα που αφορούν στον πληθωρισμό, στις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και στην εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά συστήματα δεν μπορούν να διευθετηθούν γρήγορα», είπε ο Teng.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,74% στα 43.965 ευρώ η μεγαβατώρα.
Παράλληλα, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, καθώς ενισχύεται 0,82% στα 1.938,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντική άνοδο 1,37% στα 21,99 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,81% στα 3,9337 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr