Στην πτώση των τιμών συμβάλλει μια συρρίκνωση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών αργού. Η πτώση ήρθε παρά την άρση των περιορισμών για τον COVID-19, υποδεικνύοντας την αδυναμία της ξένης ζήτησης.
«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ζήτηση από εκεί θα πρέπει να συνεχίσει να αποδυναμώνεται, γεγονός που μειώνει επίσης τη ζήτηση στην Κίνα», δήλωσε η Άιρις Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα.
Η στήριξη των τιμών, εν τω μεταξύ, παρείχε ανησυχίες για την προσφορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέδριο στο Χιούστον ότι «δεν υπάρχει μεγάλη ικανότητα ταλάντευσης», καθιστώντας την παγκόσμια αγορά ευάλωτη σε οποιαδήποτε απροσδόκητη διαταραχή του εφοδιασμού.
«Το βασικό ερώτημα για το 2023 θα είναι η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων της Ρωσίας», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βίβεκ Νταρ.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να σημειώσουν την πρώτη τους πτώση σε 10 εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters πριν από τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων αυτή την εβδομάδα.
Η αγορά θα παρακολουθήσει επίσης με ενδιαφέρον την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η εστίαση θα είναι στο εάν παραμένει βέβαιος ότι η Fed βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε σταθερή πτώση προς τον στόχο του 2% ή θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,61% στα 79,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,60% στα 85,66 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή υποχώρηση για το φυσικό αέριο
Ήπια πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,591% στα 41,900 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,47% στα 1.845,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,75% στα 20,977 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,39% στα 4,0307 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0658 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,32% στο 1,1984 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8893 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr