Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 8%.
Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5% της παραγωγής, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η ρωσική οικονομία ξεφτίζει μπροστά στις δυτικές κυρώσεις», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
Οι οικονομίες της G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρήση ναυτιλιακής ασφάλισης, χρηματοδότησης και διαμεσολάβησης που παρέχεται από τη Δύση για θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο με τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι από τις 5 Δεκεμβρίου ως μέρος των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης τις αγορές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και έθεσε ανώτατα όρια τιμών από τις 5 Φεβρουαρίου.
Τα τελευταία μέτρα θα περιορίσουν τα κέρδη του Κρεμλίνου από τα ορυκτά καύσιμα και θα επιδεινώσουν τα δημοσιονομικά του δεινά μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο Μπρένοκ.
Η ανακοίνωση σηματοδότησε μια ανάκαμψη για το πτωτικό κλίμα που χαρακτήρισε τις συναλλαγές το πρωί της Πέμπτης και της Παρασκευής υπό τους φόβους ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αδύναμων στοιχείων ζήτησης από την Κίνα.
Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ για το 2023 στα 92 δολάρια το βαρέλι από 98 δολάρια/βαρέλι και την πρόβλεψή της για την τιμή του 2024 στα 100 δολάρια/βαρέλι από 105 δολάρια/βαρέλι.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του περίπου 3% που έθεσε η κυβέρνηση πέρυσι.
Τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν επίσης φόβους για επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τα αποθέματα αργού να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.
Ακολούθησε αύξηση των εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,06% στα 79,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,11% στα 86,28 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά, αν και πιο ήπια, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,846% στα 53,180 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,16% στα 1.875,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,14% στα 22,11 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,07% στα 4,053 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0698 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,13% στο 1,2106 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8837 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr