Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 3% το 2022, χάνοντας τον επίσημο στόχο του «περίπου 5,5%» και σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 1976, όταν επλήγη από τους περιορισμούς του COVID και την ύφεση της αγοράς ακινήτων.
Τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να ξεπερνούν τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών, αφού η αναστολή της πολιτικής μηδενικού COVID-19 από το Πεκίνο τον Δεκέμβριο ενίσχυσε την κατανάλωση.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η παραγωγή διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας το 2022 είχε μειωθεί κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από το 2001, αν και η ημερήσια διακίνηση πετρελαίου του Δεκεμβρίου αυξήθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2022.
«Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 4% τον Δεκέμβριο και αναμένεται μια σημαντική ώθηση της ζήτησης για καύσιμα μεταφορών όταν ξεκινήσει το Σεληνιακό Νέο Έτος την Κυριακή», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τάμας Βάργκα.
Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις του ΟΠΕΚ την Τρίτη και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τετάρτη θα ρίξουν περισσότερο φως στην ισχύ της ζήτησης πετρελαίου, ενώ οι φόβοι για ύφεση διαφαίνονται.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τα δύο τρίτα των οικονομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση περιμένουν παγκόσμια ύφεση φέτος, με περίπου το 18% να το θεωρεί «εξαιρετικά πιθανό».
Μια ελαφρά ενίσχυση του δολαρίου από τα χαμηλά επτά μηνών πίεσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθιστώντας το πετρέλαιο σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,41% στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,12% στα 85,41 δολάρια το βαρέλι.
Σταθερά… πτωτικά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,450% στα 54,650 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η άνοδος του δολαρίου οδηγεί τον χρυσό σε πτώση 0,40% στα 1.914,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,98% στα 24,135 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,27% στα 4,1625 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0831 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,52% στο 1,2255 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8838 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr