Το αργό σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς μπρεντ να φτάνει τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά. Οι τιμές μειώθηκαν γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση.
«Αυτή ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις αγορές εμπορευμάτων, με τους κινδύνους προσφοράς να οδηγούν σε αυξημένη αστάθεια και αυξημένες τιμές», δήλωσε η αναλύτρια της ING Ewa Manthey. «Η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά αβεβαιότητας, με αρκετή αστάθεια», συμπλήρωσε.
Σε ετήσια βάση, το μπρεντ οδεύει προς κέρδη άνω του 7%, έπειτα από άλμα 50% το 2021. Το αμερικανικό αργό είναι σε καλό δρόμο για άνοδο 4,1% το 2022, μετά την περσινή άνοδο 55%. Και τα δύο είχαν καταγράψει πτώση το 2020 καθώς η πανδημία έπληξε τη ζήτηση.
«Οι επενδυτές μπαίνουν στο 2023 ιδιαίτερα προσεκτικοί, προετοιμασμένοι για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και αναμένοντας ύφεση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της χρηματιστηριακής OANDA. «Η αστάθεια είναι πιθανό να παραμείνει για καιρό, καθώς διανύουμε άλλη μια εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά», συμπλήρωσε.
Ενώ η αύξηση των ταξιδιών για διακοπές στο τέλος του έτους και η απαγόρευση της Ρωσίας στις πωλήσεις αργού και πετρελαϊκών προϊόντων είναι υποστηρικτικές για τις τιμές, η στεγανότητα της προσφοράς θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω του επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος το επόμενο έτος, δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets, Leon Li.
«Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα το 2023, περιορίζοντας τη ζήτηση ενέργειας. Επομένως, νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να πέσουν στα 60 δολάρια το επόμενο έτος», εκτίμησε.
Η πτώση του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ήρθε καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενισχύοντας το αμερικανικό δολάριο. Αυτό έκανε τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο δαπανηρή επένδυση για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Επίσης, η πολιτική μηδενικού COVID-19 της Κίνας, η οποία χαλάρωσε μόλις αυτόν τον μήνα, κατέστρεψε τις ελπίδες ανάκαμψης της ζήτησης. Ο Νο. 2 καταναλωτής στον κόσμο το 2022 σημείωσε την πρώτη του πτώση στη ζήτηση πετρελαίου εδώ και χρόνια.
Ενώ η Κίνα αναμένεται να ανακάμψει το 2023, μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 έχει αμβλύνει τις ελπίδες για άμεση ώθηση της ζήτησης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,01% στα 78,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,10% στα 83,54 δολάρια το βαρέλι.
Κατρακυλά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, «βουτιά» κάνουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς διολισθαίνουν 11,642% στα 75,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.825 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,49% στα 24,135 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,50% στα 3,843 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0678 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,11% στο 1,2039 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,32% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8869 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr