Ο κόσμος θα καταναλώσει περισσότερους από οκτώ δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2022, σημειώνοντας άνοδο 1,2% και ξεπερνώντας το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2013, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεσή του.
Η ζήτηση άνθρακα στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7%. Ακολουθούν Ευρωπαϊκή Ένωση (6%) και Κίνα (0,4%).
Ο διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του Οργανισμού, Keisuke Sadamori, σχολίασε: «Η ζήτηση άνθρακα είναι "πεισματάρα" και πιθανότατα θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, αυξάνοντας τις παγκόσμιες εκπομπές… Ο κόσμος είναι κοντά σε μια κορύφωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου – Κίνα, Ινδία, Ινδονησία – θα σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής φέτος. Ωστόσο, οι αυξήσεις στην εγχώρια κατανάλωση ευθύνονται για μεγάλο μέρος της επιπλέον παραγωγής. Παρά τις υψηλές τιμές και τα σημαντικά περιθώρια για τους παραγωγούς άνθρακα, δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης των επενδύσεων σε έργα άνθρακα που βασίζονται στις εξαγωγές, σημείωσε ο IEA.
Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ζήτηση άνθρακα έχει αυξηθεί απότομα φέτος λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι πιθανό να φτάσει σε νέα αιχμή των 10,3 τεραβατώρων το 2022, καθώς η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα σημειώνει επίσης νέο ρεκόρ, αυξάνοντας κατά περίπου 5,4% σε 8,3 δισεκατομμύρια τόνους.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να προωθήσουν τη μετάβαση των ευρωπαϊκών οικονομιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ανάλυση της ΙΕΑ «υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης σε ΑΠΕ έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η ενεργειακή κρίση και να επιτευχθεί η βιώσιμη ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε το μέλος της Europe Beyond Coal, Αλεξάντρου Μουστάτα.
Προσθέτει, πάντως, ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αλλάξει τον προγραμματισμό της για την ολική απεξάρτηση από την καύση άνθρακα μέχρι το 2030».
Η ζήτηση άνθρακα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης αλλαγής από φυσικό αέριο σε άνθρακα εξαιτίας των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και καθώς το ρωσικό αέριο μειώνεται σταδιακά.
Ωστόσο, μέχρι το 2025 η ευρωπαϊκή ζήτηση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2022, αναφέρει η έκθεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο το επόμενο έτος, αλλά μέχρι το 2025 θα πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr