Την περασμένη εβδομάδα, το μπρεντ και το WTI υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 εν μέσω ανησυχιών ότι μια πιθανή παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό COVID-19, αν και οι δρόμοι στην πρωτεύουσα του Πεκίνου παρέμειναν ήσυχοι και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές το Σαββατοκύριακο.
Τη Δευτέρα, ουρές σχηματίστηκαν έξω από ιατρεία πυρετού στις πόλεις του Πεκίνου και της Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19 πριν από τρία χρόνια.
«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή από την απαγόρευση της ΕΕ, την πολιτική της Κίνας για τον COVID και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της UBS.
Η UBS είπε ότι πιστεύει ότι το μπρεντ θα ανακάμψει σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες εν μέσω περιορισμών προσφοράς και αυξανόμενης ζήτησης, ενώ ο OPEC+ θα διατηρήσει περιορισμένη την προσφορά.
Την Κυριακή, η καναδική TC Energy δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την αιτία της διαρροής του πετρελαιαγωγού Keystone την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός.
Η γραμμή Keystone 622.000 βαρελιών την ημέρα είναι μια κρίσιμη αρτηρία που στέλνει «βαρύ» καναδικό αργό στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή και θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει ένα «ανόητο» πλαφόν τιμών στις ρωσικές εξαγωγές.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε επίσης την Κυριακή ότι τα μέτρα ανώτατων τιμών δεν είχαν ακόμη σαφή αποτελέσματα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,83% στα 70,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,93% στα 75,36 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,777% στα 135,250 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,22% στα 1.806,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,21% στα 23,668 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,12% στα 3,835 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0568 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,25% στο 1,2285 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8603 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr