Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό καταγράφουν οριακά κέρδη, αν και είχαν υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, βρίσκονται σε καλό δρόμο για τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους - τα μεγαλύτερα σε δύο μήνες με περίπου 4% και 6%, αντίστοιχα - έπειτα από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης.
Υποστηρικτικά λειτουργούν τα νέα από την Κίνα, η οποία, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, πρόκειται να ανακοινώσει τη χαλάρωση των πρωτοκόλλων καραντίνας COVID-19 εντός των ημερών, κάτι που θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανό το πραγματικό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας να βρίσκεται μήνες μακριά.
Υποστηρίζοντας επίσης τις τιμές του πετρελαίου, το αμερικανικό δολάριο, το οποίο συνήθως συναλλάσσεται αντιστρόφως με το πετρέλαιο, έφτασε στα χαμηλά πέντε μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο με μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσουν το πλαφόν στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, σύμφωνα με διπλωμάτες και έγγραφο που είδε το Reuters.
Αυτό εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση προτού ξεκινήσουν οι κυρώσεις του μπλοκ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου. Το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύτηκε περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει το πλαφόν να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα υποστήριζε τη συμφωνία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο ΟΠΕΚ + αναμένεται ευρέως να τηρήσει τον τελευταίο στόχο του για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά τη συνεδρίασή του την Κυριακή, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού μπορεί να πέσουν εάν ο όμιλος δεν προβεί σε περαιτέρω περικοπές.
«Η ανάκαμψη της τιμής αυτής της εβδομάδας οδήγησε το μπρεντ σε κοντινή απόσταση από το όριο των 90 δολαρίων/βαρέλι και μπορεί να μετριάσει την όρεξη μεταξύ της ηγεσίας (του ΟΠΕΚ+) για νέες υποστηρικτικές μειώσεις των τιμών», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
«Τούτου λεχθέντος, η προοπτική υποτονικής κινεζικής ζήτησης πετρελαίου και περισσότερων απελευθερώσεων από τις ΗΠΑ (στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου) θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτική δράση από τη συμμαχία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα συστατικά είναι εκεί για… πυροτεχνήματα τιμών που θα έρθουν τη Δευτέρα το πρωί», συμπλήρωσε.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,44% στα 81,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,41% στα 87,22 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,386% στα 135,935 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,19% στα 1.811,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει οριακή άνοδο 0,03% στα 22,845 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,60% στα 3,7955 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0529 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,16% στο 1,2272 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8579 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr