Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν επίσης ράλι καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι η αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID. Παρόμοιες φήμες έχουν προκαλέσει αρκετά σκαμπανεβάσματα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι σπάνιες διαδηλώσεις στους δρόμους σε πόλεις σε όλη την Κίνα το Σαββατοκύριακο ήταν μια ψήφος κατά της πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μηδενικό COVID-19 και η ισχυρότερη δημόσια περιφρόνηση κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, επεσήμαναν Κινέζοι αναλυτές. Το Πεκίνο έχει κολλήσει με την συγκεκριμένη πολιτική, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς.
Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από την προσδοκία ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα προσαρμόσουν τα σχέδια παραγωγής τους στην επικείμενη συνεδρίαση. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου και αναλυτές του Eurasia Group επεσήμαναν ότι η εξασθενημένη ζήτηση από την Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει τον Οργανισμό σε περικοπές στην παραγωγή.
«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία και όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Haitong Futures.
Ο ΟΠΕΚ+ άρχισε να μειώνει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Οι αγορές αξιολογούν επίσης τον αντίκτυπο ενός επικείμενου πλαφόν τιμών της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η G7 και οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ένα ανώτατο όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα για το ύψος του πλαφόν, με την Πολωνία να επιμένει ότι το ανώτατο όριο πρέπει να οριστεί χαμηλότερο από αυτό που προτείνει η G7, δήλωσαν διπλωμάτες.
Το πλαφόν τιμών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,69% στα 79,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 2,88% στα 86,31 δολάρια το βαρέλι.
Σημαντική άνοδος και για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,017% στα 130,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,90% στα 1.755,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,02% στα 21,337 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,11% στα 3,6555 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0383 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,54% στο 1,2022 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8634 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr