Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν διέψευσε δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την παραγωγή και οδήγησε τις τιμές σε πτώση περισσότερο από 5%.
«Οι τιμές του αργού πετρελαίου προσπαθούν να ανακτήσουν τις απώλειές τους», δήλωσε ο αναλυτής της Avatrade Ναΐμ Ασλάμ. «Ότι η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του στήριξε την αγορά σήμερα», συμπλήρωσε.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αρνήθηκε ότι διεξάγει συνομιλίες για την αλλαγή της τελευταίας συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, ενώ το Κουβέιτ είπε ότι δεν έγιναν συνομιλίες για αύξηση της παραγωγής.
Η επόμενη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη των ευρωπαϊκών μέτρων και των μέτρων της G7 ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά.
Στις 5 Δεκεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, όπως και ένα σχέδιο της G7 που θα επιτρέψει στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών να βοηθήσουν στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αναγκαστικά μόνο σε χαμηλές τιμές.
«Ο κρίσιμος κίνδυνος στην πολιτική των πλαφόν τιμών είναι η πιθανότητα ρωσικών αντιποίνων, που θα τη μετατρέψουν σε ένα πρόσθετο ανοδικό σοκ για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Στίβεν Ίνες της SPI Asset Management.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου ενόψει των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των αυστηρών πολιτικών περιορισμού της Κίνας για τον COVID περιόρισαν την ανοδική πορεία.
Το Πεκίνο έκλεισε πάρκα, εμπορικά κέντρα και μουσεία την Τρίτη και περισσότερες κινεζικές πόλεις ξεκίνησαν ξανά τα μαζικά τεστ για τον COVID. Η κινεζική πρωτεύουσα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση της πανδημίας και τους αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο στην πόλη.
Στο επίκεντρο αργότερα θα είναι τα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία της προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία αναμένεται να δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,37% στα 81,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,42% στα 88,69 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,469% στα 118,995 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,52% στα 1.748,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,06% στα 21,305 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,99% στα 3,6425 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0265 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,44% στο 1,1874 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8644 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr