Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ υποχωρούν σημαντικά, βρίσκονται, ωστόσο, σε καλό δρόμο για τα πρώτα μηνιαία κέρδη τους από τον Μάιο.
Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, υποχώρησε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, καθώς επιβαρύνθηκε από την άμβλυνση της παγκόσμιας ζήτησης και τους αυστηρούς περιορισμούς COVID-19 που έπληξαν την παραγωγή.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η πανδημία επιμένει, η πίεση στο πετρέλαιο θα συνεχίζεται λόγω των φόβων για περιορισμένη ζήτηση. Οι κινεζικές πόλεις ενισχύουν τους περιορισμούς στο πλαίσιο της πολιτικής για μηδενικό COVID, καθώς διευρύνονται τα κρούσματα, μειώνοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης.
Οι αυστηροί περιορισμοί για τον ιό στην Κίνα έχουν πλήξει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, περιορίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους μειώθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, στην πρώτη ετήσια πτώση για την περίοδο τουλάχιστον από το 2014.
Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση, με την επιχειρηματική της δραστηριότητα τον Οκτώβριο να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και πλήττει τη ζήτηση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένουν επίσης για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, ακόμη και αν ωθήσει το μπλοκ σε ύφεση και πυροδοτήσει πολιτική δυσαρέσκεια.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επιμείνει στην άποψη της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για άλλη μια δεκαετία παρά την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,73% στα 86,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,57% στα 92,31 δολάρια το βαρέλι.
Κατρακυλά το φυσικό αέριο
Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 8,471% στα 127,510 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή περιορίζουν προσωρινά τη ζήτηση, αν και οι φόβοι για ελλείψεις μέσα στον χειμώνα εν μέσω ενεργειακών περικοπών από τη Ρωσία παραμένουν.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,13% στα 1.642,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,06% στα 19,137 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,52% στα 3,3768 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9936 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,60% στο 1,1541 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8611 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr