Στις αρχές της εβδομάδας τα στοιχεία από την Κίνα προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές, λόγω των φόβων για την ανάπτυξη, με την οικονομία να πλήττεται από μια πολιτική μηδενικού COVID-19, μια κρίση ακινήτων και την πτώση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.
«Οι ανησυχίες ότι οι μπερδεμένες οικονομικές πολιτικές της Κίνας μπορεί να συνεχιστούν υπό την αυξανόμενη ισχύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επιβάρυνε το συναίσθημα», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Η άνοδος του πετρελαίου προκλήθηκε από στοιχεία που δείχνουν ρεκόρ αμερικανικών εξαγωγών αργού, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη ζήτηση, ακόμη και με την άνοδο των αποθεμάτων αργού, καθώς και από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου λόγω των ελπίδων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να γίνουν λιγότερο επιθετικές.
Το δολάριο βρισκόταν κοντά σε χαμηλό περισσότερο από ένα μήνα έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, με την ελπίδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά τη μεγαλύτερη όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει λόγω των οικονομικών ανησυχιών μετά την άνοδο στις αρχές του έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το μπρεντ να πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων τον Μάρτιο.
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι οριστικοποιούν τα σχέδια για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εν μέσω προειδοποίησης από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί ενεργή συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς για να είναι αποτελεσματικό.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,57% στα 88,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,52% στα 94,28 δολάρια το βαρέ΄λι.
Υποχωρεί ελαφρά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ελαφρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,546% στα 103,750 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,25% στα 1.665,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,77% στα 19,34 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,20% στα 3,5015 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0038 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,56% στο 1,1561 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,868 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr