Τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, αφήνοντας το οικονομικό κλίμα στο επίκεντρο της αγοράς πετρελαίου, δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
«Μεγάλο μέρος της δυσμενούς προοπτικής της ζήτησης έχει ήδη δημιουργηθεί, επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω πτωτική πίεση μπορεί να είναι βραδείας δράσης», συμπλήρωσε.
Τα σημάδια αβέβαιης οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισαν να επιβαρύνουν τις τιμές την Τρίτη.
Τα κυβερνητικά στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Σεπτέμβριο ήταν 2% χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, συνεχίζοντας την τάση χαμηλότερων εισαγωγών την ίδια στιγμή που ανέφερε επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο, με κατασκευαστές και εταιρείες παροχής υπηρεσιών να αναφέρουν σε μηνιαία έρευνα της S&P Global στους υπευθύνους αγορών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι η ζήτηση των πελατών μειώνεται.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε επίσης στους μεταποιητικούς τομείς στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι «πιθανότατα», ενώ μια ύφεση μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πέραν του 4,5-4,75% εάν δεν δει πραγματικές αλλαγές, είπε ακόμα στο κορυφαίο επενδυτικό συνέδριο FII της Σαουδικής Αραβίας.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τα κέρδη των τιμών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Οκτωβρίου.
Πάντως, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο παρά το πλαφόν, με ένα ποσοστό μεταξύ 80% και 90% να είναι ένα «ενθαρρυντικό επίπεδο» για την κάλυψη της ζήτησης.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,28% στα 83,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,21% στα 90,11 δολάρια το βαρέλι.
«Ηρεμεί» το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικές τάσεις, μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών παρουσιάζουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης υποχωρούν 0,983% στα 98,195 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,60% στα 1.644,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,04% στα 18,802 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,78% στα 3,3697 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9859 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,45% στο 1,1324 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8706 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr