Οι αυξανόμενες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και η πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής όρεξης για το καύσιμο θα συσφίξουν την αγορά καθώς μόνο 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νέας χωρητικότητας LNG θα είναι διαθέσιμα το επόμενο έτος, επεσήμανε ο Μπιρόλ κατά της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας στη Σιγκαπούρη.
Ταυτόχρονα, η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) είναι μια «επικίνδυνη» απόφαση καθώς ο ΔΟΕ προβλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κοντά στα 2 εκατομμύρια bpd φέτος, είπε ακόμα.
«(Είναι) ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς αρκετές οικονομίες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, αν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση...Βρήκα αυτή την απόφαση πραγματικά ατυχή», επεσήμανε.
Οι τιμές που αυξάνονται συνεχώς παγκοσμίως σε διάφορες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, πλήττουν τους καταναλωτές την ίδια στιγμή που ήδη αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό τροφίμων και υπηρεσιών και ετοιμάζονται να εισέλθουν στον χειμώνα του Βορείου Ημισφαιρίου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα το ρωσικό πετρέλαιο»
«Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει αυτό το χειμώνα, αν και κάπως… ταλαιπωρημένη, αν ο καιρός παραμείνει ήπιος», είπε ακόμα.
«Εκτός κι αν έχουμε έναν εξαιρετικά κρύο και μακρύ χειμώνα, εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά αυτό που έχουμε δει, για παράδειγμα την έκρηξη του αγωγού Nordstream, η Ευρώπη θα πρέπει να περάσει αυτόν τον χειμώνα με κάποιες οικονομικές και κοινωνικές “μελανιές”», εξήγησε.
Για το πετρέλαιο, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd το 2023, επομένως ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση, τόνισε επίσης.
Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι έως και το 80% έως 90% του ρωσικού πετρελαίου θα συνεχίσει να ρέει εκτός του μηχανισμού πλαφόν, εάν η Μόσχα επιδιώξει να το παραβιάσει.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι καλό γιατί ο κόσμος χρειάζεται ακόμα ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά προς το παρόν. Ένα 80%-90% είναι καλό και ενθαρρυντικό επίπεδο για να καλύψει τη ζήτηση», δήλωσε ο Μπιρόλ.
Ενώ υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος όγκος στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας διακοπής του εφοδιασμού, μια άλλη απελευθέρωση δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε.
Σημείο καμπής για τις ΑΠΕ
Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για την επιτάχυνση των καθαρών πηγών και για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού συστήματος, είπε ακόμα.
«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ο νούμερο ένα μοχλός (της ενεργειακής μετάβασης)», εξήγησε, καθώς οι χώρες βλέπουν τις ενεργειακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση.
Ο ΔΟΕ αναθεώρησε την πρόβλεψη για αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022 σε 20% ετήσια αύξηση από 8% προηγουμένως, με σχεδόν 400 γιγαβάτ να προστίθενται φέτος.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού επιταχύνουν την εγκατάσταση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περικόπτοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, παρατήρησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr