Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τον θετικό αντίκτυπο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς οι συμφωνίες στις οποίες βασίζεται η πρωτοβουλία ανανεώνονται στις 20 Νοεμβρίου 2022.
Η έκθεση κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου και δείχνει την αύξηση του όγκου των σιτηρών που εξάγονται από την Ουκρανία, την επίδρασή της στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και τον ιδιαίτερο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές έχουν σπάσει το φράγμα των 8 εκατ. τόνων.
Από τους 3,4 εκατ. τόνους καλαμποκιού που εξήχθησαν από την Ουκρανία, το 68% προοριζόταν για τις ανεπτυγμένες και το 32% για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για τους 2,4 εκατ. τόνους σίτου, το 19% ήταν για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το 47% για άλλες αναπτυσσόμενες και το 34% για τις ανεπτυγμένες χώρες.
«Στο σύντομο χρονικό διάστημα που τέθηκε σε εφαρμογή η Πρωτοβουλία, οι εξαγωγές σιτηρών προς τις αναπτυσσόμενες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες άρχισαν να ανακάμπτουν. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ταιριάξουν τα προηγούμενα επίπεδα εξαγωγών», ανέφερε η έκθεση.
Ενώ οι εξαγωγές από τους τερματικούς σταθμούς των ποταμών συνεχίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το άνοιγμα των θαλάσσιων τερματικών σταθμών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας έφερε δραματική αύξηση στον όγκο των εξαγωγών λόγω των πολύ μεγαλύτερων πλοίων που εμπλέκονται. Η τάση στους όγκους των εξαγωγών παρουσίασε ανοδική τάση μετά την υπογραφή, μειώνοντας τη διαφορά στα περσινά επίπεδα.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι εξαγωγές προς τις ανεπτυγμένες χώρες την περίοδο Ιανουαρίου έως Σεπτεμβρίου 2022 εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά στις προπολεμικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές καλαμποκιού υστερούν κατά περίπου 2,4 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές σιταριού τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 11,8 εκατομμύρια τόνοι, οι εξαγωγές την ίδια περίοδο φέτος είναι μόλις το ένα τρίτο αυτών, υπολείπονται κατά 8,1 εκατομμύρια τόνους.
Η UNCTAD είπε ότι έχει ήδη δει τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων ενός πιθανού τερματισμού της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, όπως αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
«Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομική προσιτότητα των βασικών τροφίμων και θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η ανανέωση της Πρωτοβουλίας στις 20 Νοεμβρίου είναι σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρεται στην έκθεση. «Η Πρωτοβουλία παραμένει ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», καταλήγει η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr