Βέβαια, στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οι τιμές είναι κατά 50 ευρώ περίπου χαμηλότερες ανά μεγαβατώρα καθώς ενσωματώνουν αυτόματα - on the spot τις κινήσεις στις αγορές αερίου. Η Ελλάδα παρόλα αυτά, επειδή τιμολογεί βάσει του προηγούμενου μήνα εμφανίζει την δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά την Μάλτα (178,2 ευρώ/MWh) και την Λετονία (165,39 ευρώ/ΜWh) με χαμηλότερη αυτή του Βελγίου (99,48 ευρώ/MWh).
Ήδη, πάντως, στον Ολλανδικό Δείκτη TTF η τιμή έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτι που για μήνες ήταν... όνειρο απατηλό.
Βέβαια για τις τιμές ρεύματος και αερίου έχει ρόλο και η ζήτηση καθώς οι αποθήκες είναι γεμάτες κατά 80% ενώ το φθινοπωρινό καλοκαίρι με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φέρνει χαμηλή ένταση στις αγορές προμήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ μέσα σε ένα δίμηνο έχουν μειωθεί κατά 70%.
Ενεργειακός τουρισμός
Στο μεταξύ παρά την αποκλιμάκωση των ημερών αυτών στις τιμές οι φουσκωμένοι για μήνες λογαριασμοί έχουν οδηγήσει σε έκρηξη οφειλών που η ΡΑΕ τις υπολογίζει στο 1 δισεκ. ευρώ. Στο φόντο αυτό σε τηλεδιάσκεψη χθες ετέθη, με τη συμμετοχή παραγόντων του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ και φορέων του κλάδου παραγωγής και προμήθειας (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ) το ζήτημα των χρεών και της αντιμετώπισης του φαινομένου του “ενεργειακού τουρισμού”.
Με βάση πληροφορίες, όλες οι πλευρές ομονόησαν για τη διασφάλιση δυο βασικών αρχών στο πλαίσιο που είναι προς συζήτηση. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι η μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο δεν μπορεί να εμποδιστεί και θα πρέπει να παραμείνει ως δυνατότητα, ενω σημείωσαν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί και η αποπληρωμή χρεών για τους παρόχους από τους οποίους φεύγουν πελάτες με “κόκκινες οφειλές”.
Βέβαια το “δια τάυτα”, δηλαδή, το πώς θα διαμορφωθεί ένας επαρκής μηχανισμός για τις αποπληρωμές χρεών είναι ζητούμενο, ειδικά σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο με τις εκλογές να είναι ante portas. Κι αυτό γιατί πάντα πέρα από τους διακανονισμούς υπάρχει και το έσχατο μέσο της αποκοπής, κάτι που οι πάροχοι ζητούν να ισχύσει εφόσον δεν καλύπτονται οι υποχρεώσεις των οφειλετών. Συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα στον “παλιό” πάροχο, εφόσον ο οφειλέτης του έχει “ακάλυπτες” οφειλές, μετά και από διακανονισμούς, για αποκοπή ρεύματος ακόμη κι αν ο τελευταίος έχει πάει σε άλλον πάροχο.
Βέβαια ήδη η ΡΑΕ έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρυθμιστής έχει ταχθεί υπέρ της μετακίνησης, ωστόσο, εισηγείται για τους καταναλωτές που χρωστάνε τουλάχιστον δύο λογαριασμούς να προβαίνουν πρώτα σε διακανονισμό αποπληρωμής με τον πάροχο τους για να μπορούν να τον αλλάξουν. Επίσης προτείνεται από τη ΡΑΕ η προώθηση αναγκαστικών μέτρων εάν μετά από διακανονισμό των χρεών του προς τον «παλιό» πάροχο, ένας πελάτης δεν εξοφλήσει κάποια δόση τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την προθεσμία λήξης της και δεν προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.
Επιπλέον κατά τη χθεσινή συζήτηση ετέθησαν και τα θέματα του “ενεργειακού Τειρεσία” που έχει να κάνει με την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με όσους έχουν ανοιχτές οφειλές με παρόχους. Οι τελευταίοι ζήτησαν απλοποίηση διαδικασιών σε σχέση με τη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας που έχει ετοιμάσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Ουσιαστικά ζητούν να καταχωρούνται τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία για τον οφειλέτη. Βέβαια ακόμη για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρόνος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr