«Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν την άνοδό τους τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εν μέσω αναφορών ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει τα μέτρα καραντίνας λόγω κορονοϊού για τους επισκέπτες», επισημαίνει ο Στίβεν Μπρένοκ της PVM Oil.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, έχει επιμείνει σε αυστηρούς περιορισμούς για τον COVID-19 φέτος, γεγονός που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα, μειώνοντας τη ζήτηση για καύσιμα.
Το Bloomberg ανέφερε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την περίοδο καραντίνας για τους εισερχόμενους επισκέπτες σε επτά ημέρες από δέκα που ισχύει τώρα.
Η επικείμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς και η περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στήριξαν επίσης τις τιμές.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές Οκτωβρίου.
Ακόμα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σχέδιο να απελευθερώσει το υπόλοιπο από το απόθεμα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, και να αρχίσει να ξαναγεμίζει το απόθεμα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις υψηλές τιμές της βενζίνης ενόψει των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.
Η ανακοίνωση, ωστόσο, απέτυχε να χαλαρώσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα SPR των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1984, ενώ τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Η χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα μείωσης των τιμών του πετρελαίου είναι περαιτέρω απόδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Μπρένοκ.
Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα παραμένει αβέβαιη. Η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ επεκτάθηκε μέτρια τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ήταν σταθερή σε ορισμένες περιοχές και μειώθηκε σε μερικές άλλες, ανέφερε την Τετάρτη η Federal Reserve σε έκθεση που δείχνει τις εταιρείες να γίνονται πιο απαισιόδοξες για τις προοπτικές.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,14% στα 86,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 1,62% στα 93,91 δολάρια το βαρέλι.
«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο
«Άλμα» άνω του 10% καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης ενισχύονται 10,546% στα 124,375 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει μεταξύ άλλων κοινές αγορές φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν που φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή ενός νέου κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει την αντίθεσή του, παροτρύνοντας τους συμμάχους να επιμείνουν στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,53% στα 1.643,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει κέρδη 1,83% στα 18,703 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,02% στα 3,3865 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,46% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9815 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,11% στο 1,1227 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,41% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8741 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr