Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν απώλειες ακόμα και 4% μέσα στην εβδομάδα έπειτα από δύο εβδομάδες κερδών λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, μάχεται κατά της έξαρσης του COVID έπειτα από μια εβδομάδα διακοπών. Ο αριθμός των μολύνσεων της χώρας είναι μικρός με βάση τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά η πολιτική μηδενικού COVID-19 που ακολουθεί επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τη ζήτηση πετρελαίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου για αυτό και το επόμενο έτος, προειδοποιώντας για πιθανή παγκόσμια ύφεση.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 40 ετών, ενισχύοντας τις απόψεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Η επόμενη απόφαση για τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται στις 1-2 Νοεμβρίου.
«Οι σημαντικές καθοδικές διορθώσεις των προβλέψεων για τη ζήτηση (πετρελαίου), κυρίως για το επόμενο έτος, έχουν πιέσει τις τιμές», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.
«Παρόλα αυτά, προβλέπουμε ελάχιστες περαιτέρω πιθανότητες πτώση. Η αγορά αναμένεται να είναι σχεδόν ισορροπημένη παρά την ασθενέστερη ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+», συμπλήρωσαν.
Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μείωση 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στους στόχους παραγωγής πετρελαίου. Η υποπαραγωγή μεταξύ του ομίλου σημαίνει ότι αυτό πιθανότατα θα μεταφραστεί σε μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd, εκτιμά ο ΔΟΕ.
Η απόφαση έφερε σύγκρουση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από μια απότομη πτώση των αποθεμάτων αποστάγματος των ΗΠΑ, αν και υπήρξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα αποθέματα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,43% στα 87,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,25% στα 93,40 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από 150 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,727% στα 145 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,73% στα 1.665,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 1,03% στα 18,723 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,05% στα 3,4425 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9734 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,76% στο 1,1243 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8658 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr