Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη αύξηση στην άφιξη παράνομων μεταναστών στα σύνορα της Κεντρικής Ευρώπης δια μέσου της διαδρομής από τα Δυτικά Βαλκάνια, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά κράτη. Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser, την Τρίτη 11/10, όπου ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορά της με την Αυστρία, ενώ κατηγόρησε τη Σερβία για το γεγονός ότι οι μετανάστες αξιοποιούν τη χώρα ως πέρασμα στην Κεντρική Ευρώπη.
Αναλυτικά, η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, ανέφερε στη σύνοδο:
«Ελπίζω ότι η Σερβία και οι άλλες χώρες εταίροι των δυτικών Βαλκανίων θα συνεργασθούν μαζί μας και θα εναρμονίσουν την πολιτική τους για τις βίζες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους, αλλά πρέπει επίσης να καταφέρουμε την ανάσχεση αυτών των ροών».
Οι αντιδράσεις των κρατών απέναντι στην Σερβία
Η Αυστρία και το Βέλγιο κυρίως διαμαρτύρονται ότι αντιμετωπίζουν αριθμούς αφίξεων αιτούντων άσυλο αντίστοιχους με εκείνους που καταγράφηκαν κατά την μεταναστευτική κρίση 2015-2016, ενώ η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ επανέλαβε τις επικρίσεις κατά της πολιτικής του Βελιγραδίου, δηλώνοντας ότι οι σερβικές αρχές εξαιρούν από την βίζα τους υπηκόους των χωρών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex έχουν γίνει πάνω από 106.000 παράτυπες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 170% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Ποια είναι η πολιτική της Σερβίας στο θέμα της βίζα
Ο διάδρομος από τα Δυτικά Βαλκάνια χρησιμοποιείται κυρίως από σύρους, αφγανούς και τούρκους μετανάστες. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει αύξηση των αφίξεων Κουβανών, Ινδών, Μπουρουντέζων, Τυνήσιων από την ίδια διαδρομή. Αυτό σύμφωνα με την Επιτροπή οφείλεται στο ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) εφαρμόζουν μία πολιτική για την βίζα που δεν αντιστοιχεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συγκεκριμένα εκδίδουν βίζες για πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι στην συνέχεια έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν ευκολότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τι λέει η Σερβία επί του θέματος
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αleksander Vukic υποστήριξε στις 11/10 ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει με τις πολιτικές χορήγησης αδειών παραμονής που ακολουθεί και η Ε.Ε, προκειμένου οι πρόσφυγες να μην χρησιμοποιούν τη Σερβία ως πρώτη χώρα εισόδου, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στις ελεύσεις από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr