Η κίνηση των χωρών της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τον αδικαιολόγητο πόλεμο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, είναι μια προσπάθεια για να πληρώσει το Κρεμλίνο για την εισβολή, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η απόφαση εώς τώρα φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι τιμές ενέργειας αυξάνονται διαρκώς και η Ρωσία βρίσκει νέους αγοραστές στην Ασία.
Στο ίδιο διάστημα, οι χώρες της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειες για μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια σε εισαγωγές από άλλες χώρες. Η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Άμπου Ντάμπι, είπε σε πάνελ ενεργειακής ασφάλειας που φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Δευτέρα ότι τα κράτη του Κόλπου, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία , και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Εξάλλου, ο κόσμος κινείται σε μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει ακούσια σε αύξηση στις τιμές του αργού brent και να πλησιάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο επικεφαλής του European Oil για την Morgan Stanley Martijn Rats αναρωτήθηκε σε πρόσφατη ανάλυσή του: Πού θα προμηθευτεί λοιπόν η Ευρώπη αργό αυτό το χειμώνα, εάν η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι περιορισμένη παγκοσμίως; Η Helima Croft, διευθύνουσα σύμβουλος της RBC Capital Markets LLC, προειδοποίησε ότι ίσως να αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Υπάρχουν φόβοι για μια ενδεχόμενη λαϊκιστική αντίδραση στην Ευρώπη, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν πυροδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής. Υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να κάνουν συμφωνίες με τη Βενεζουέλα ή το Ιράν για να αντισταθμίσουν την ενεργειακή κρίση. Ένας κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ παραδέχτηκε: «Η ευημερία μας βασίζεται στη φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία».
Είναι ξεκάθαρο πως η περιορισμένη παγκόσμια χωρητικότητα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει σημαντικά τον πυρήνα της Ευρώπης. Αυτόν τον χειμώνα, υπάρχουν κίνδυνοι διακοπής ρεύματος σε ολόκληρο το μπλοκ, καθώς μειώνονται οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία και επικρατεί αδυναμία ταχείας αύξησης των εισαγωγών από το εξωτερικό.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr