Η ζήτηση αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, ανακάμπτει, αφού μετριάστηκε από τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω COVID-19.
Τουλάχιστον τρία κινεζικά κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου και ένα ιδιόκτητο μέγα διυλιστήριο εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των εργασιών έως και 10% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενόψει της ισχυρότερης ζήτησης και πιθανής αύξησης των εξαγωγών καυσίμων το τέταρτο τρίμηνο.
Παράλληλα, η Ρωσία προχώρησε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη επιστράτευση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εγείροντας ανησυχίες ότι η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την προσφορά.
«Οι συχνές παράλογες ενέργειες και αντιδράσεις του Πούτιν είναι αυτές που θα κρατήσουν την αγορά ασταθή και με απότομες διακυμάνσεις κατά καιρούς», εξήγησε ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής πετρελαίου στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates του Λονδίνου.
Διατηρώντας ένα πλαφόν στις τιμές, η αγορά αναμένει την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου αναμένεται αύξηση τουλάχιστον μισής ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό 40 ετών.
Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά και έδειξε ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, σε μια κίνηση που οδήγησε το μπρεντ και το WTI σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων.
Στο στρατόπεδο των αποθεμάτων, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Σεπτεμβρίου στα 430,8 εκατ. βαρέλια, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,40% στα 83,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,40% στα 90,21 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει οριακά το φυσικό αέριο
Μικρή άνοδο καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,094% στα 189,960 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,02% στα 1.675,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,40% στα 19,558 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 0,72% στα 3,4915 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9881 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,67% στο 1,1341 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8711 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr