Η νέα τοποθέτηση της περιβαλλοντικής ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχεται ως απάντηση στην επιτυχημένη συγχώνευση του Ethereum, με το δεύτερη τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα να κάνει ακριβώς αυτή την αλλαγή: από PoW σε PoS.
«Το Ethereum μόλις απέδειξε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να λειτουργούν σε βάρος ενός βιώσιμου πλανήτη», σημειώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος επικρίνει το Bitcoin ότι συνεχίζει να καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από «ολόκληρες χώρες».
Η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις καθώς αλλάζουν οι συνθήκες της αγοράς, αλλά γενικά, όπως επισημαίνει το CryptoPotato, έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς επεκτείνεται η βιομηχανία εξόρυξής του. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Bitcoin του Cambridge, η θεωρητική κατανάλωσή του στο ανώτερο όριο είναι περίπου 159,63 TW/h αυτή τη στιγμή. Συγκριτικά, ολόκληρη η χώρα της Νορβηγίας καταναλώνει περίπου 124 TW/h, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes πέρυσι.
Λόγω του πρωτοκόλλου του proof-of-work που ακολουθεί, οι miners καταναλώνουν ενέργεια προκειμένου να δημιουργήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα το επόμενο μπλοκ του Bitcoin και να ανταμειφθούν με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Φυσικά, καθώς η τιμή του Bitcoin αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, τους δίνεται κίνητρο να καίνε περισσότερη ενέργεια για να κερδίσουν πρόσθετες ανταμοιβές.
Όπως εξηγεί η Greenpeace, αυτή η διαδικασία δίνει κίνητρα στους miners να αναβιώσουν τις παλιές μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου, τροφοδοτώντας έτσι την κλιματική κρίση.
«Δεν χρειάζεται να γίνεται έτσι», επισημαίνει η ΜΚΟ. «Το Ethereum, ένας από τους κορυφαίους ανταγωνιστές του Bitcoin, μόλις άλλαξε το πρωτόκολλό του για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 99,95%», συμπληρώνει.
Η Greenpeace είχε βάλει τελευταία φορά στο στόχαστρο το Bitcoin τον Μάρτιο, αφού ο συνιδρυτής της Ripple, Κρις Λάρσεν, χρηματοδότησε μια καμπάνια 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να δει το Bitcoin να μεταβαίνει σε proof-of-stake. Όπως και την προηγούμενη φορά, η Greenpeace κάλεσε επίσης τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας που συνδέονται με το Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των Τζακ Ντόρσεϊ και Έλον Μασκ, να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το ενεργειακό του αποτύπωμα.
Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του proof-of-work
Ωστόσο, οι Bitcoiners δεν υποχωρούν. Ο Ντόρσεϊ ήδη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέστησε ξεκάθαρη την αποστροφή του για τα πρωτόκολλα proof-of-stake, εξυμνώντας την ανωτερότητα του proof-of-work.
Ο Ντόρσεϊ συνυπέγραψε επίσης μια επιστολή υπέρ του proof-of-work προς την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τον Μάιο, η οποία επέκρινε το proof-of-stake επειδή θέτει σε κίνδυνο τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα των κρυπτονομισμάτων.
Άλλωστε, αρκετοί αποδίδουν τις κατηγορίες που δέχεται το Βitcoin όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα κατά την εξόρυξή του σε ανταγωνιστές και λομπίστες της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα για το πόσο θα έπεφταν οι παγκόσμιες εκπομπές αν η μετάβαση γινόταν πράγματι.
Το Bitcoin εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 0,08% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα αυτή τη στιγμή, συνεπώς οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι, αν όντως γινόταν η μετάβαση, η επίπτωση στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος θα ήταν ουσιαστικά αμελητέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr