Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου έδωσαν τέλος στο ανοδικό ράλι, αφού το μεσημέρι της Παρασκευής το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 1,72% στα 88,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,63% στα 94,98 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, τα συμβόλαια αναφοράς οδήγησαν σε εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 1,5%.
«Η αγορά πετρελαίου κέρδισε τις προηγούμενες μέρες καθώς τα ανοδικά εβδομαδιαία στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την αισιοδοξία για βελτιωμένη ζήτηση καυσίμων βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities. «Ωστόσο, οι παρατεινόμενοι φόβοι ύφεσης και μια πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα περιορίσουν το ανοδικό ράλι», τόνισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιθαμ Αλ τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι οι κυβερνήσεις είναι οι μόνες που ευθύνονται για την αύξηση των ενεργειακών τιμών που αντιμετωπίζει το σύνολο του κόσμου, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την επιθυμία του ΟΠΕΚ να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού και μετά το 2022.
«Θα θέλαμε πολύ να επεκτείνουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία και τους άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ... είναι πολύ δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι η συμφωνία δεν θα συνεχιστεί», είπε.
Παράλληλα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα καθώς η χώρα εξήγαγε ρεκόρ 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για την τελευταία εβδομάδα, με τις εταιρείες πετρελαίου να βρίσκουν μεγάλη ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αντικαταστήσουν το αργό από τη Ρωσία.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, έναντι των προσδοκιών για πτώση 275.000 βαρελιών.
Το Ιράν, εν τω μεταξύ, αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου του τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα μπορούσε να τις αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον μήνα, προσφέροντας μεγαλύτερη έκπτωση στο ρωσικό αργό για τον κύριο αγοραστή του την Κίνα, ανέφεραν εταιρείες που παρακολουθούν τις ροές.
Ξανά ανοδικά το φυσικό αέριο
Στον αντίποδα, συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,75% στα 245.225 ευρώ η μεγαβατώρα.
Από την άλλη, ο χρυσός χάνει 0,41% στα 1.763,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 1,80% στα 19,115 δολάρια η ουγγιά.
Ο χαλκός καταγράφει κέρδη 0,89% στα 3,6625 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr