Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, G7, σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αργό θα πάει στα 380 δολάρια, έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.
«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από ένα πλαφόν είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην το δεχτεί και αντ’ αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού το Brent ενισχύθηκε κατά 48% στο α’ μισό του έτους, και κατά 6% στο β’ τρίμηνο. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους με αύξηση της τιμής του κατά 41%, ενώ κέρδισε 5,5% στο β’ τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr