Η περιορισμένη προσφορά επιδεινώθηκε από την πτώση των εξαγωγών από τη Λιβύη εν μέσω πολιτικής κρίσης που έπληξε την παραγωγή και τα λιμάνια.
Άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους και η Ρωσία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το πετρέλαιό της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ στα 130 δολάρια το βαρέλι για τα τέλη Σεπτεμβρίου και στα 125 δολάρια για τα επόμενα τρία τρίμηνα, από 115 δολάρια προηγουμένως.
«Τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου, η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και ο κίνδυνος της αύξησης της προσφοράς καθυστερημένα σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες μας ώθησαν να αυξήσουμε τις προβλέψεις μας για την τιμή του πετρελαίου», ανέφερε η τράπεζα.
Η αγορά θα περιμένει τα εβδομαδιαία δεδομένα για τα αποθέματα στις ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη και την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη για να δει πόσο περιορισμένη παραμένει η προσφορά αργού.
Έξι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Ιουνίου με τα αποθέματα βενζίνης να αυξάνονται κατά περίπου 800.000 βαρέλια και τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αμετάβλητα.
Από την πλευρά της ζήτησης, το τελευταίο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα που εντοπίστηκε σε ένα μπαρ στο Πεκίνο έχει εγείρει φόβους για μια νέα φάση καραντίνας, τη στιγμή που οι περιορισμοί στη χώρα χαλαρώνονταν και η ζήτηση καυσίμων αναμενόταν να σταθεροποιηθεί.
Η πολυπληθέστερη συνοικία της κινεζικής πρωτεύουσας, Chaoyang, ξεκίνησε τριήμερη εκστρατεία μαζικών τεστ μεταξύ των περίπου 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της τη Δευτέρα. Έχουν εντοπιστεί περίπου 10.000 στενές επαφές των θαμώνων του μπαρ και τα κτίρια κατοικιών τους έχουν τεθεί σε lockdown.
Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιέσεις εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκπλήξει τις αγορές με υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό όταν συνεδριάσει στις 14-15 Ιουνίου.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,79% στα 121,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,89% στα 123,36 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος άνω του 5% για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 5,519% στα 88,005 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,52% στα 1.822,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,88% στα 21,067 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,23% στα 4,202 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0435 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,23% στο 1,2106 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8617 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr