Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις ασιατικές οικονομίες να προσέχουν τους κινδύνους μετάδοσης από τη νομισματική σύσφιξη. Οι ασιατικές οικονομίες έχουν ένα μεγάλο δίλημμα μεταξύ της στήριξης της ανάπτυξης με περισσότερα κίνητρα και της απόσυρσής της για τη σταθεροποίηση του χρέους και του πληθωρισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Κέντζι Οκαμούρα.
Ενώ η πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας έρχεται σε αντίθεση με μια παγκόσμια στροφή προς τη νομισματική σύσφιξη, οι κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία αύξησαν πρόσφατα τα επιτόκια.
«Εάν τα δεδομένα για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίσουν να επιδεινώνονται, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παγιδευτούν στον αρνητικό βρόχο ανατροφοδότησης στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPI Asset Management Στίβεν Ίνες.
Παρά τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ωστόσο, οι Αμερικανοί επιμένουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων για τα μίλια οχημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για την προτεινόμενη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού, η οποία περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Ουγγαρία.
«Οι πιθανότητες να κηρυχθεί εμπάργκο της ΕΕ νωρίτερα παρά αργότερα αυξήθηκαν μετά την επιτυχία της Γερμανίας να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περισσότερο από το μισό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική έρευνα BCA.
«Περαιτέρω μειώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τη Γερμανία θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να απομακρυνθεί από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων νωρίτερα παρά αργότερα», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν δυσκολεύεται να πουλάει το αργό του τώρα που υπάρχουν περισσότερα ρωσικά βαρέλια, με τις εξαγωγές ιρανικού αργού στην Κίνα να έχουν μειωθεί απότομα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το Πεκίνο αγοράζει ρωσικά βαρέλια με έκπτωση.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,21% στα 110,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,45% στα 112,54 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή πτώση για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,537% στα 90,535 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,12% στα 1.843,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,52% στα 22,029 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,77% στα 4,315 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0589 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,20% στο 1,2486 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κινείται πτωτικά 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8479 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr