Με βάση τις συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη σύμβαση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η σύσταση αντιμετωπίζει ζητήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια: από τις κατάλληλες εγκαταστάσεις διέλευσης και υποδοχής, έως τις ανάγκες υγείας τους ή τη θέσπιση πολιτικών ασύλου με ευαισθησία ως προς το φύλο.
Βασιζόμενη επίσης στα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και των σχετικών πράξεων των Ηνωμένων Εθνών, παρέχει στα κράτη μέλη μια λίστα ελέγχου μέτρων για να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστριών προστατεύονται καλύτερα.
Μέρος του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο πλαίσιο της μετανάστευσης και του ασύλου στην Ευρώπη (2021-2025), η σύσταση παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες των γυναικών όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή. να διασφαλίσει ότι οι δημόσιες πολιτικές συμβάλλουν πλήρως στην ένταξη και την ενδυνάμωση μεταναστών, προσφύγων και γυναικών και κοριτσιών που ζητούν άσυλο.
Χαιρετίζοντας την έκθεση, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić τόνισε πόσο κρίσιμο ήταν να αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια της μεταναστευτικής διαδικασίας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει δυστυχώς τους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες. Αυτή η σύσταση παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές στα κράτη μέλη μας για το πώς να τα προστατεύσουν καλύτερα από κάθε μορφή βίας, να υποστηρίξουν τα θύματα και να διασφαλίσουν τη λογοδοσία των δραστών», είπε.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr