Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν τη Δευτέρα να πείσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες επισημαίνουν πλέον ότι καθοριστική θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, όπου και αναμένουν ότι θα συμφωνηθεί μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κοντά στα υψηλά πολλών εβδομάδων αυτή την εβδομάδα, υποστηριζόμενες από την άνοδο των τιμών της βενζίνης και των αποσταγμάτων στις ΗΠΑ και τους φόβους για την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου να παραμένουν», δήλωσε ο Τζέφρι Χέιλι, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA.
Το αργό έχει εκτιναχθεί το 2022, με το μπρεντ να αγγίζει τα 139 δολάρια, το υψηλότερο από το 2008, στις αρχές Μαρτίου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.
Το πετρέλαιο κέρδισε επίσης υποστήριξη την Τρίτη από τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, καθώς προσπαθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς ελέω κορονοϊού που έχουν πλήξει την οικονομία της.
Η Σαγκάη πέτυχε την Τρίτη το πολυαναμενόμενο ορόσημο των τριών διαδοχικών ημερών χωρίς νέα κρούσματα COVID-19 εκτός των ζωνών καραντίνας και καθόρισε τη Δευτέρα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για έξοδο από το lockdown που πλέον βρίσκεται στην έβδομη εβδομάδα.
Στήριξη στις τιμές παρέχει και η εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως εξήγησε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης πιθανές περαιτέρω μειώσεις στα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αναφορές αποθεμάτων αναμένεται να δείξουν άνοδο των αποθεμάτων αργού και μείωση των αποθεμάτων αποσταγμάτων και βενζίνης.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1% στα 112,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,03% στα 115,42 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 28 Μαρτίου.
Ανοδικά και το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς κερδίζουν 1,034% στα 93,820 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,81% στα 1.828,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 1,26% στα 21,823 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,87% στα 4,27 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,81% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0516 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 1,30% στο 1,2479 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8427 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr