Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέταξε χθες στην Ουγγαρία για να προσπαθήσει να πείσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να συναινέσει στην απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται.
Οι υπόλοιποι διαφωνούντες, πάντως, έχουν δεχθεί την απόφαση της ΕΕ και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία.
Παράλληλα, οι τιμές λιανικής της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν την Τρίτη και σημείωσαν νέο ρεκόρ όλων των εποχών.
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Μάρτιο ρώτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras εάν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή αργού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη.
Παρόλα αυτά, η απάντηση που εισέπραξαν ήταν αρνητική.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαΐλ αλ-Μαζρουέι, επεσήμανε ότι η αστάθεια της αγοράς πετρελαίου συνδέεται με παράγοντες εκτός του ελέγχου της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+, όπως οι κινήσεις ορισμένων αγοραστών να μποϊκοτάρουν ορισμένους προμηθευτές, αναφερόμενος στους δυτικούς περιορισμούς στη Ρωσία.
«Η ιδέα να προσπαθήσουμε να μποϊκοτάρουμε συγκεκριμένο αργό θα είναι επικίνδυνη ανεξάρτητα από τα κίνητρα πίσω από αυτό», τόνισε.
«Προσπαθούμε να συναντιόμαστε κάθε μήνα μόνο για να δούμε και να παρακολουθούμε την αγορά και αυξάνουμε την παραγωγή με ό,τι απαιτείται», πρόσθεσε.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε αυτόν τον μήνα σε μια ακόμη μέτρια αύξηση του μηνιαίου στόχου παραγωγής πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διαταραχές στη ρωσική προσφορά που έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές και λέγοντας ότι τα lockdown της Κίνας για τον κορονοϊό απειλούν επίσης τις προοπτικές για τη ζήτηση.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,97% στα 101,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,98% στα 103,88 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί σημαντικά και το φυσικό αέριο
Σημαντικά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 3,292% στα 90,7 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.857,78 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,11% στα 21,843 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,43% στα 4,2115 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0554 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,21% στο 1,2356 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8542 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr