Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να επεξεργάζονται το πλάνο αποδέσμευσης από το ρωσικό πετρέλαιο, με κάποιες χώρες να ζητούν παράταση. Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία αναμένεται να εξαιρεθούν από τα αυστηρότερα μέτρα.
Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την Πέμπτη (5/5) να διατηρήσει την πολιτική του για μέτρια μηνιαία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα παραγωγών δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διαταραχές στη ρωσική προσφορά και λέγοντας ότι τα lockdown της Κίνας για τον κορονοϊό απειλούν τις προοπτικές για τη ζήτηση.
Αγνοώντας τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, ο οργανισμός συμφώνησε να αυξήσει τον στόχο παραγωγής του Ιουνίου κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών που έγινε το 2020 όταν η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πλήγμα στη ζήτηση.
Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της PetroChina εκτίμησε ότι η ζήτηση καυσίμων εκ μέρους της Κίνας αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα το 2022 παρά την πρόσφατη έκρηξη του COVID-19, με την οικονομία να προβλέπεται να επεκταθεί με λογικό ρυθμό.
Το σχόλιο ήρθε εν μέσω σκληρών περιορισμών στην κυκλοφορία από τις αρχές Μαρτίου σε κινεζικές περιοχές, όπως ο οικονομικός κόμβος της Σαγκάης, που έκλεισε τις βιομηχανικές μονάδες και μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα διύλισης πετρελαίου.
«Για ολόκληρο το έτος 2022, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνει σε λογικό εύρος, επομένως αναμένουμε ότι η ζήτηση για προϊόντα διύλισης πετρελαίου θα παραμείνει υψηλότερη από πέρυσι», είπε ο Γουάνγκ Χούα, οικονομικός διευθυντής της PetroChina.
Αξιωματούχοι της PetroChina δήλωσαν ότι τα μέτρα για τον COVID οδήγησαν σε υψηλότερα αποθέματα προϊόντων σε σχέση με την αρχή του έτους, αλλά πλέον που η κατάσταση βελτιώθηκε, τα αποθέματα άρχισαν να πέφτουν.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,92 στα 110,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 2,04% στα 113,16 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 1,885% στα 104,5 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,44% στα 1.883,71 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,30% στα 22,51 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,13% στα 4,286 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0587 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,05% στο 1,237 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,43% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr