Ενώ ορισμένα έθνη εξετάζουν σοβαρά ή έχουν ήδη ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, άλλα προβληματίζονται ή το... εκμεταλλεύονται.
Όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία, τα κράτη της Δύσης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα σε μια προσπάθεια να την τιμωρήσουν για τις ενέργειές της. Οι κυρώσεις κυμαίνονται από τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα SWIFT έως την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις ρωσικές πτήσεις από τον εναέριο χώρο τους.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ο οποίος έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Το Business Insider καταγράφει πώς κάποιες χώρες- κλειδιά αντιμετωπίζουν τα ρωσικά ενεργειακά ζητήματα.
Ιταλία
Η Ιταλία περιορίζει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Η Eni, ο ιταλικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπέγραψε πρόσφατα ένα πλαίσιο συμφωνίας με την κρατική εταιρεία Egyptian Natural Gas Holding (EGAS), η οποία είπε ότι θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής φυσικού αερίου και των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Συμφώνησε επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία κατά περίπου 40% εν μέσω του πολέμου.
Κράτη της Βαλτικής
Αυτόν τον μήνα, τα κράτη της Βαλτικής που περιλαμβάνουν τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
«Από την 1η Απριλίου, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει πλέον στη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία», αναφέρει ο Ούλντις Μπάρις, Διευθύνων Σύμβουλος της Conexus Baltic Grid, φορέα εκμετάλλευσης αποθήκευσης φυσικού αερίου της Λετονίας, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Η Λιθουανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εγκατέλειψε τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. «Αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Χιτάνας Ναουσέντα.
ΗΠΑ
Εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν επίσης τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το «ισχυρό πλήγμα» κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα.
«Αυτό είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν, αλλά θα υπάρξει κόστος και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπάιντεν. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών του Πούτιν εδώ στο “σπίτι” μας».
Οι Αμερικανοί καταναλωτές αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού από την εποχή της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Τον Μάρτιο, η μέση τιμή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανά γαλόνι εκτινάχθηκε πάνω από τα 4 δολάρια για πρώτη φορά από το 2008.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα κατά του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, δεσμευόμενη να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου έως το τέλος του 2022.
«Μέχρι το τέλος του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει κάθε εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο και θα τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό στη συνέχεια», δήλωσε η κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών, «υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει και να εξάγει πετρέλαιο».
Περαιτέρω κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα κατά του Αλεκσάντερ Ντιούκοφ, του διευθύνοντος συμβούλου της τρίτης μεγαλύτερης και κατά πλειοψηφία κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας Gazprom Neft.
Γερμανία
Η χώρα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες πιέσεις για να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, ιδιαίτερα το φυσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο αγωγών Nord Stream.
Ωστόσο, η διακοπή των ρωσικών δεσμών μπορεί να αποδειχθεί μια μακρά διαδικασία.
Ο αποκλεισμός του ρωσικού φυσικού αερίου από τη γερμανική οικονομία θα επηρεάσει σημαντικά τη μεταποιητική βιομηχανία της. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Εργαζόμαστε ενεργά για να ανεξαρτητοποιηθούμε από την ανάγκη εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είναι τόσο εύκολο γιατί χρειάζεται υποδομές που πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν».
Ινδία και Κίνα
Εν μέσω ενός κύματος χωρών που μειώνουν τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, όμως, η Ινδία και η Κίνα έχουν υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση.
Καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έπληξαν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, οι τιμές μειώθηκαν τόσο πολύ που ορισμένοι αγοραστές από την Ινδία και την Κίνα προσελκύθηκαν να αγοράσουν φθηνή ρωσική ενέργεια, σημειώνει ο Χούιλενγκ Ταν του Insider.
Το Reuters ανέφερε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, δεν σταματά στο φθηνό πετρέλαιο. Ο ρωσικός άνθρακας παραμένει στο ραντάρ της Ινδίας.
Ο Ραμτσάντρα Πρασάντ Σινγκ, Ινδός πολιτικός και μέλος του κοινοβουλίου, δήλωσε σε συνέδριο στο Νέο Δελχί ότι η Ινδία «κινείται προς την κατεύθυνση της εισαγωγής άνθρακα οπτανθρακοποίησης από τη Ρωσία», σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι η Ινδία είχε εισαγάγει 4,5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού άνθρακα, αλλά δεν ανέφερε σε ποια χρονική περίοδο.
Όσο για την Κίνα, η χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα με δικό της νόμισμα. Μικρότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα αγοράζουν επίσης διακριτικά ρωσικό πετρέλαιο, ανέφερε πρόσφατα το Reuters.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr