Η αγορά συνεχίζει να φοβάται περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερες ρωσικές κυρώσεις όταν θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.
Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων που εξακολουθούν να ρέουν, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις εξαντληθούν τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.
«Ακολουθούν οι ρωσικές εξαγωγές τον Απρίλιο και έπειτα βλέπουμε ακυρωμένα φορτία και προβλήματα για τη Ρωσία να βρει αγοραστές. Η Ινδία και η Κίνα θα αγοράσουν, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποφευχθεί η μείωση των ρωσικών εξαγωγών», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Μπγιαρν Σίλντροπ.
Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη για μείωση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd), ή 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λόγω των κατεστραμμένων θέσεων ελλιμενισμού από τις καταιγίδες.
Οι εξαγωγές CPC σταμάτησαν πλήρως την Τετάρτη και οι επισκευές θα διαρκέσουν τουλάχιστον ενάμιση μήνα.
Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενίσχυσε επίσης την ανησυχία για την προσφορά.
Τα τελευταία στοιχεία από τον όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Εννέα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο αύξηση 100.000 βαρελιών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου στα αποθέματα αργού.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,57% στα 112,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,90% στα 118,75 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 9,472% στα 108,100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός κερδίζει 0,46% στα 1.930,20 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι 0,95% στα 25,14 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 0,80% στα 4,7382 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0985 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,45% στο 1,3203 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8319 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr