«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αντισταθμίσουν, ακόμα και αν υπάρξει η διάθεση του ΟΠΕΚ+ ή και συνδυασμός Ιράν και Βενεζουέλας», τόνισε στο CNBC η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της εταιρείας ενεργειακών πληροφοριών Vanda Insights.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2008, αν και αργότερα αντιστάθμισαν αυτά τα κέρδη.
Υπήρχε επίσης ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταπαντήσει περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σίγουρα, κάποιο μέρος του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να αντικατασταθεί, είπε η Χάρι.
Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Από αυτό, η Χάρι είπε ότι περίπου 2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να αντικατασταθούν εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «ήταν σε θέση να επεκτείνουν ταυτόχρονα τη μέγιστη χωρητικότητά τους».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας δυναμικότητας εντός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστών ως ΟΠΕΚ+, είναι επίσης ρωσική.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να «ξανανοίξει» το σύστημα των ποσοστώσεων παραγωγής του και «απλώς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο ακόμη», είπε. Οποιεσδήποτε περικοπές ή αυξήσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+ μετρώνται με βάση τη γραμμή βάσης: όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο περισσότερο πετρέλαιο επιτρέπεται να αντλεί μια χώρα.
Δεν επαρκούν οι εναλλακτικές
Η Ρετζίνα Μέιορ, επικεφαλής της KPMG στις ΗΠΑ στον εθνικό τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων, πρόσθεσε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι «απίστευτα πειθαρχημένος σχετικά με το πώς επιστρέφει αργό στην αγορά».
«Υπάρχουν και άλλες πηγές προμήθειας πετρελαίου. Είναι πραγματικά αμφίβολο, όμως, το πόσο γρήγορα μπορούμε να τις φτάσουμε εκεί που πραγματικά χρειάζονται», είπε στο CNBC.
Οι ΗΠΑ φέρονται να είναι επίσης σε συζητήσεις με τη Βενεζουέλα για την άρση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της, ως άλλη μια εναλλακτική λύση στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αλλά ακόμα κι αν αυτές οι κυρώσεις αρθούν, η Χάρι επισημαίνει ότι αυτό θα απελευθέρωνε μόνο άλλα 100.000 βαρέλια την ημέρα από τη Βενεζουέλα, «σίγουρα όχι αρκετά για να αντισταθμιστεί η διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού».
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας περίπου το 43%.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής ενέργειας της Ευρώπης είπε στο CNBC ότι η ΕΕ έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών της, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Τώρα, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία στην ανατολική πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δήλωσε ότι θέλει να θέσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr