Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, εξοικονόμηση ενέργειας και μετατόπιση στην χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι να αντικατασταθεί ένα μεγάλο μέρος από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που εισάγονται κάθε χρόνο από τη Ρωσία, με 112 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από άλλες πηγές.
Η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει αποφάσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. οι οποίες ήδη πιέζονται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες που χρειάστηκαν για να καλυφθούν μέρος των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι συστάσεις της Κομισιόν
Προκειμένου να επιτευχθεί το φιλόδοξο σχέδιο, απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, αφού ήδη πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η Ε.Ε. διαθέτει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα, ακόμα και σε περίπτωση που διακοπεί απότομα η προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά θα συστήσει στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν αναμένεται να εξηγήσει πως η επιτάχυνση του Green Deal θα μειώσει παράλληλα την εκπομπή αέριων ρύπων, θα περιορίσει την εξάρτηση του μπλοκ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και θα προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Προσωρινό πλαίσιο
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Επίσης, αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη αναλυτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό των μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Πρόκειται ακόμη να ανακοινώσει την δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου, που θα επιτρέπει την στήριξη της ρευστότητας για επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση. Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους μέτρα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιβολή προσωρινής φορολογίας σε απροσδόκητα κέρδη ενεργειακών επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr