Η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός και εξαγωγέας όχι μόνο ενέργειας, αλλά και μετάλλων και σιτηρών. Οι αγορές ήταν ήδη σφιχτές πριν από την εισβολή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο να απορροφηθούν τυχόν περικοπές παραγωγής.
«Με τα αποθέματα βασικών μετάλλων να είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά, υπάρχει πολύ μικρό πρόσθετο “μαξιλάρι” για περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού, είτε από τη Ρωσία απευθείας είτε έμμεσα λόγω των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και γενικότερα την ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει η JPMorgan.
Οι τιμές του αλουμινίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3% φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 3.450 δολαρίων ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.
Το νικέλιο διαπραγματεύεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία, περίπου 25.000 δολάρια ανά τόνο.
Η πλατίνα σημείωσε άλμα άνω του 2%, ενώ το παλλάδιο αυξήθηκε περισσότερο από 6%.
Η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός και των τεσσάρων μετάλλων. Η χώρα προμηθεύει το 35% του παγκοσμίου παλλαδίου και το 10% της παγκόσμιας πλατίνας, σύμφωνα με στοιχεία της Cru. Η παραγωγή αλουμινίου, νικελίου και ακατέργαστου χάλυβα ανέρχεται σε 6%, 5% και 4%, αντίστοιχα.
«Το αλουμίνιο και το νικέλιο σημειώνουν περαιτέρω κέρδη εν μέσω φόβων ότι αυτά τα δύο βασικά μέταλλα θα μπορούσαν να υποστούν διακοπές προμήθειας από τη Ρωσία καθώς επιβάλλονται κυρώσεις και λαμβάνονται μέτρα», ανέφερε η Commerzbank.
Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από εννέα χρόνια, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr