Η Ρωσία εξαπέλυσε ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία από ξηρά, αέρα και θάλασσα, στη μεγαλύτερη επίθεση ενός κράτους εναντίον ενός άλλου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΗΠΑ και Ευρώπη προανήγγειλαν τις πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση. «Εάν οι κυρώσεις επηρεάσουν τις οικονομικές συναλλαγές, τις ρωσικές τράπεζες και πιθανώς επίσης και την ασφάλεια που καλύπτει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές εφοδιασμού», επεσήμανε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.
Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και τον Ιούλιο του 2014 αντίστοιχα.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου. Δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων και της αυξανόμενης δυσκολίας για παραγωγή πλεονάσματος, η αγορά πετρελαίου δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό», εξήγησε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.
Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας περίπου το 35% του εφοδιασμού της.
Οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου παραμένουν περιορισμένες καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της πανδημίας.
«Αυτή η αυξανόμενη αβεβαιότητα σε μια περίοδο που η αγορά πετρελαίου είναι ήδη σφιχτή την αφήνει ευάλωτη και έτσι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς και υψηλές», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής ερευνητής εμπορευμάτων της ING.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το μπρεντ είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι να διατεθούν σημαντικές εναλλακτικές προμήθειες από τον ΟΠΕΚ, τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ ή το Ιράν, για παράδειγμα.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Βιέννη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου.
Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχανί δήλωσε στο Twitter την Πέμπτη ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί μια καλή πυρηνική συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις μετά από σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία αν το πετρέλαιο παραμείνει γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, ειδικά για την Ασία, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Η αχίλλειος πτέρνα της Ασίας παραμένουν οι τεράστιες ανάγκες της για εισαγωγές σε ενέργεια, με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου να είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα και την ανάπτυξη το επόμενο έτος», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Φρέντερικ Νόιμαν.
Πλέον, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 7,27% στα 98,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται 7,03% στα 100,66 δολάρια.
Την ίδια ώρα, «εκτοξεύονται» και οι τιμές του φυσικού αερίου. Πλέον, η τιμή της μεγαβατώρας ανέρχεται στα 121,2 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 36%.
Παράλληλα, ο χρυσός αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί περίπου 8% τον Φεβρουάριο μέχρι στιγμής, στην πορεία για το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Ιούλιο του 2020.
Την Πέμπτη, ο χρυσός ανεβαίνει 2,62% στα 1.960,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 3,08% στα 25,305 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 0,97% στα 4,5273 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 1,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1177 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,96% στο 1,3413 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8335 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr