Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο στη συνεδρίαση της Παρασκευής λόγω της ώθησης που προσφέρουν τα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης. Παρά τους φόβους για έξαρση των κρουσμάτων σε Αμερική και Ευρώπη, η αύξηση της ζήτησης, που βασίζεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα καταγραφής κερδών για το «μαύρο χρυσό».
Χαρακτηριστικά, η εικόνα της παγκόσμιας κίνησης που λαμβάνεται από δορυφόρους, δείχνει έντονη αύξηση της κίνησης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, κάτι που εξηγεί τα υψηλά επίπεδα ζήτησης παρά την ύπαρξη αποθεμάτων. Στα δεδομένα αυτά προστίθεται και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των πτήσεων διεθνώς.
Παρόλα αυτά, οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων σε σειρά Πολιτειών, όπως το Τέξας και η Φλόριντα που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών βενζίνης , εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας στις αγορές.
Η προοπτική αύξησης της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ συνεισέφερε επίσης στα κέρδη της Παρασκευής. Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται ανοδικά κατά 0,72% στα 39,00 δολάρια το βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent αγγίζει τα 41,45 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 0,97%.
Άνοδος αλλά και πτωτικοί κίνδυνοι για τον χρυσό
Παρά τα νέα ιστορικά υψηλά, ο χρυσός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επισφαλή θέση, καθώς διατηρούνται οι πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατοχή του πολύτιμου μετάλλου. Σε μια περίοδο που οι οικονομίες παγκοσμίως λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, δεν αποκλείεται να "βάλουν στο μάτι” πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Εντείνεται έτσι ο κίνδυνος αύξησης των δικαιωμάτων επί των αποθεμάτων χρυσού, αύξησης των φόρων ακόμη και ενδεχόμενης κρατικοποίησης εταιρειών χρυσού. Κίνδυνος που μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο καθώς η παγκόσμια οικονομία όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι προκειμένου να ανακάμψει από τις ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Το ενδεχόμενο ακόμη και κρατικοποίησης εταιρειών χρυσού, είναι πιθανό σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχη σχέση εξάρτησης από τις ΗΠΑ και που πιθανότατα θα εξετάσουν αυτήν την επιλογή σε περίπτωση που τα οικονομικά τους επιδεινωθούν περαιτέρω.
Σε αυτά τα πλαίσια η τιμή του χρυσού παρουσιάζει κέρδη 0,12% στα 1.773,25 δολάρια η ουγγιά. Σε σχέση με τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ενισχύεται κατά 0,15% στα 17,927 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Σε παρόμοια ανοδικά επίπεδα και η τιμή του χαλκού, ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,15% στα 2,667 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο παρουσιάζει πτώση 0,52& στα 1,538 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα, ενώ το αμερικανικό σιτάρι ενισχύεται κατά 0,10% στα 486,50 δολάρια το μπουσέλ.
Κέρδη για το ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,08% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στα 1,1225 δολάρια το ευρώ. Μεγαλύτερα κέρδη πετυχαίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι της βρετανικής λίρας με τη σχετική ισοτιμία διαπραγματεύεται στις 0,9052 στερλίνες ανά ευρώ (αύξηση 0,25%).
Κέρδη καταγράφονται για το ευρώ στην ισοτιμία του με το ρούβλι και την τουρκική λίρα, Ειδικότερα, στην ισοτιμία με το ρούβλι το ευρώ ενισχύεται κατά 0,51% στα 77,81 ρούβλια, ενώ οριακή είναι η άνοδος σε σχέση με την τουρκική λίρα με την τιμή να διαμορφώνεται στις 7,6941 λίρες ανά ευρώ (άνοδος 0,08%)
Τέλος, η στερλίνα μειώνεται κατά 0,12% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,2399 δολάρια ανά βρετανική λίρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr