Περίεργες επιθέσεις…
Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις έγιναν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις επαρχίες Abqaiq και Khurais. Αυτές οι επαρχίες δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης όπως βρίσκονταν οι περιοχές που έγιναν οι προηγούμενες επιθέσεις αλλά στην ενδοχώρα της σαουδαραβικής χερσονήσου και πλησίον είτε του Περσικού Κόλπου (επαρχία Abqaiq) είτε σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα Riyadh (επαρχία Khurais).
Οι λογοι της ανησυχίας αυξήθηκαν έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι έπληξαν καίριας σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, ήτοι το μεγαλύτερο διυλιστήριο της εταιρείας στην επαρχία Abqaiq στο οποίο επεξεργάζεται περίπου το 70% της παραγωγής της Saudi Aramco και το μεγαλύτερο κοίτασμα της εταιρείας που βρίσκεται στην επαρχία Khurais.
Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα ανακοίνωση για το ύψος των ζημιών, για τις επιπτώσεις τους στην ημερήσια παραγωγή καθώς και πιθανό χρόνο αποκατάστασης τους. Οι ανεπίσημοι υπολογισμοί (Wall Street Journal) αναφέρουν ότι θα πλησιάσει τα 5 εκ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, δηλαδή περίπου το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής.
Με σημείο αναφοράς την διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent και ημερομηνία αναφοράς το τελευταίο (πριν την εν λόγω επίθεση) κλείσιμο της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου Brent θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της πιθανής αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου λόγω της επιτυχημένης (όπως όλα δείχνουν) επίθεσης των ανταρτών Houthi στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.
Προς τα 100 δολάρια;
Στο τελευταίο κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent ήταν 60, 22 USD. Την επόμενη ημέρα το Σάββατο έγινε η προαναφερόμενη επίθεση των ανταρτών Houthi στις πετρελαικές εγκατάστάσεις της Saudi Aramco, οπότε λογικά η διεθνής αγορά πετρελαίου θα αντιδράσει «νευρικά» τις αμέσως επόμενες ημέρες και περίπου στα μέσα-τέλος της εβδομάδας, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η κατάταση, θα προκύψει η μακροπρόθεσμη τάση η οποία κατά τους «ανησυχούντες» αναλυτές πιθανότατα θα δώσει τιμές πετρελαίου κοντά στα 100 USD.
Λίγα λόγια για την ιστορική συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου Brent. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, δηλαδη στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent ήταν 78,18 USD. Έκτοτε ακολούθησε μία βραχυχρόνια ανοδική πορεία, λόγω της οποίας η διεθνής τιμή έφθασε και στο ανώτερο ύψος των 86,29 USD (3 Νοεμβρίου 2019). Ακολούθως άρχισε μία συνεχής πτωτική πορεία που με μικρές ανοδικές ή πτωτικές διακυμάνσεις σταθεροποίησε την τιμή του πετρελαίου Brent στην περιοχή των 60 USD. Οι λόγοι αυτής της ιστορικής σταθεροποίησης ηταν απολύτως σαφείς και λογικοί.
· Η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει περίπου σταθερή και προβλέπεται να παραμείνει παρά την συνεχή εκστρατεία “φόβου” για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα καταστρέψει τα παντα.
· Η παγκόσμια παραγωγή αντιμετωπίζει προβλήμα υπέρ-προσφοράς λόγω της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ σε σχιστολιθικό πετρέλαιο (Shale Oil).
Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα εξανάγκασε τις πετρελαιο-παραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους, προκειμένου να παραμείνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου στα επίπεδα των 60 USD και να μην κατρακυλησουν ακόμα παρακάτω.
«Χρήσιμοι ηλίθιοι»;
Σε απλά Ελληνικά, εάν...και εφ’ όσον... οι επιθέσεις των ανταρτών Houthi ήταν τόσο αποτελεσματικές για να πλήξουν καίρια την ημερήσια παραγωγή της Saudi Aramco, τότε θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι και εκτός ΟΠΕΚ προμηθευτές (οπως ειναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία) που θα φροντίσουν να καλύψουν το κένο.
Απλά για ενα χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν ενα κερδοσκοπικό παιχνίδι στην διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent.
Θα αναρωτηθεί κάποιος «Είναι δυνατόν; Οι φτωχοί αντάρτες Houthi συνεργοί σε ένα διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι;».
Θα απαντήσουμε, η ιστορική έκφραση «χρήσιμοι ηλίθιοι» έχει πάρα πολλές φορές δικαιωθεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση και τα διεθνή πετρελαικά συμφέροντα είναι τεράστια και το Ιράν, μοναδικός φίλος και σύμμαχος των ανταρτών Houthi, χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα και για να χρηματοδοτήσει αλλά κυρίως και για να συντηρήσει (σε περίπτωση επανάληψης του διεθνούς οικονομικού εμπαργκο) τα «αυτοκρατορικά οράματα» που έχει για την ευρύτερη περιοχή.
Επί πλέον χρήματα που και τα χρειάζεται αλλά και βιάζεται (για όσο δεν έχει επιβληθεί ακόμα διεθνές οικονομικό εμπάργκο) να τα βρεί και για τα οποία η μοναδική πηγή είναι μία νέα (έστω και mini) πετρελαική κρίση.
Αμφικτύων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr