Οι ευρωπαϊκές απειλές και η επιμονή του Τραμπ κλιμακώνουν τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, κατά τον οποίο τα κράτη θα προσπαθήσουν να αλληλοτιμωρηθούν αυξάνοντας τους φόρους σε εμπορεύματα.
Και τελικά όλοι είναι χαμένοι, τόσο οι εξαγωγείς όσο και οι καταναλωτές, που πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα.
Λίγο πριν από τις επίσημες αποφάσεις του Λευκού Οίκου, η Ευρώπη διατηρούσε μια μικρή ελπίδα ότι κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη του Τραμπ. Όμως η παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου, Γκάρι Κον, έσβησε κάθε ελπίδα.
Επόμενο βήμα ήταν η κυκλοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενός εγγράφου, στο οποίο προτείνονται αμερικανικά προϊόντα, πάνω στα οποία θα μπορούσε να επιβληθεί αυξημένος φόρος.
Σύμφωνα με το Associated Press, η λίστα μέχρι τώρα περιλαμβάνει τον αμερικανικό χάλυβα, αγροτικά προϊόντα, αλλά και το μπέρμπον, το φυστικοβούτυρο, τα κράνμπερις και τον χυμό πορτοκαλιού.
«Βασικά, είναι μια χαζή διαδικασία, το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να το κάνουμε» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε και βλακείες».
Ανάμεσα στα πυρά
Η ΕΕ εκτιμά ότι βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε έναν εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ εξήγγειλε αύξηση δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα εξαιρέσει παραδοσιακούς συμμάχους του, όπως τον Καναδά και την ΕΕ.
Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε η φημολογία ότι θα εξαιρεθούν Καναδάς και Μεξικό, χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι σίγουρο μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις.
Και με την ανακοίνωση των νέων δασμών, αυτοί θα έχουν άμεση ισχύ, λέει η Ουάσινγκτον, ανάβοντας φωτιές στις Βρυξέλλες που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πιαστούν απροετοίμαστες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, 18 χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για την απόφαση Τραμπ, η οποία αποτελεί μια καλυμμένη κίνηση προστατευτισμού με τον μανδύα της εθνικής ασφάλειας· ανάμεσά τους η Κίνα, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ρωσία.
Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από την υπερβολική παραγωγή της Κίνας, που έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με χάλυβα και αλουμίνιο, ρίχνοντας τις τιμές και αυξάνοντας την πίεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σχεδόν ο μισός χάλυβας που παρήχθη τον Δεκέμβριο παγκοσμίως, προήλθε από την Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα.
Ωστόσο, οι δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα, αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τον Καναδά που είναι ο νούμερο 1 εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ παρά την Κίνα που είναι ο νούμερο 11 εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr