Ο πρώτος μήνας εφαρμογής θα είναι βασικός για να κατανοήσουμε αν όλα τα μέρη θα σεβαστούν τη συμφωνία, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές η πλήρης συμμόρφωση είναι απίθανη.
Ο Ιανουάριος θα είναι «το πρώτο μεγάλο τεστ», εκτίμησε ο Alex Dryden, στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές στην JP Morgan, μιλώντας στο CNBC.
Ο ειδικός δεν αναμένει συμμόρφωση 100% από τα μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά βλέπει μια ευρεία συμμόρφωση περίπου 80%.
Επιπλέον, ρίσκα που συνδέονται με τους παραγωγούς εκτός του καρτέλ, με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και με το ισχυρότερο δολάριο, θα μπορούσαν να θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την επιτυχία της ιστορικής συμφωνίας.
«Οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν να ανακουφιστεί η τρέχουσα υπερπροσφορά, επιτρέποντας στις πρόσφατες ανόδους των τιμών να διατηρηθούν, και πιθανώς προσφέροντας momentum για ακόμη υψηλότερες τιμές», επεσήμανε σε έκθεσή του και ο Thomas Watters, αναλυτής πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως για τον Standard and Poor's.
«Αλλά, καθώς θα έρχονται υψηλότερες τιμές, η παραγωγή από σχιστόλιθο πιθανώς θα αυξηθεί γρήγορα, ουσιαστικά βάζοντας πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου στα 60 δολάρια», πρόσθεσε ωστόσο.
Στο μεταξύ, κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι μειώνουν την παραγωγή τους, αλλά σύμφωνα με τον Dryden της JP Morgan, το αμερικανικό δολάριο μάλλον θα ισχυροποιηθεί το 2017 και θα αναγκάσει χώρες όπως η Βενεζουέλα να διατηρήσουν τις ποσότητες που αντλούν στα σημερινά επίπεδα.
«Ένα ισχυρότερο δολάριο πιέζει τους ισολογισμούς κάποιων χωρών, όπως η Βενεζουέλα», εξήγησε ο ειδικός, καθώς το πιο ισχυρό νόμισμα σημαίνει ότι κάποιοι παραγωγοί θα βαρύνονται από μεγαλύτερο χρέος και θα αναγκαστούν να αντλήσουν περισσότερο για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο.
«Μεγάλο ερωτηματικό» έχει χαρακτηριστεί από τους αναλυτές η περίπτωση της Ρωσίας. Όπως υπογράμμισε ο Chris Weafer, ανώτατος εταίρος στην Macro-Advisory, δεν πιστεύει ότι η χώρα θα συμμορφωθεί βάσει των δεσμεύσεών της, επιμένοντας ότι η συμφωνία «είναι πολύ αδύναμη στις λεπτομέρειες, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στην υποτιθέμενη συνδρομή των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ».
«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα πείσει τις εταιρίες να το κάνουν», σημείωσε.
Το Ιράκ έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει την παραγωγή κατά 200.000 με 210.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά πρόκειται για μία ακόμη χώρα που οι αναλυτές θεωρούν έτοιμη να «βρει δικαιολογίες».
«Πριν τη συμφωνία ισχυρίστηκε ότι η πραγματική του παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη από το επίσημο νούμερο των 4,59 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Προσφέρθηκε να εγκαταλείψει μια ‘’έξτρα’’ παραγωγή», τόνισε ο Weafer, επισημαίνοντας ότι «πλήρης ή ακόμη και μερική συμμόρφωση σε αυτή τη συμφωνία (από το Ιράκ) θεωρείται απίθανη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr