«Για συμβατικούς και διαχειριστικούς λόγους, μπορεί αρχικά να δούμε πως οι μειώσεις στην παραγωγή δεν εφαρμόζονται με τάξη», τόνισε ο Οργανισμός με έδρα στο Παρίσι, στη σημερινή της έκθεση.
«Η συμφωνία είναι για έξι μήνες και θα πρέπει να της δώσουμε το χρόνο να εφαρμοστεί πριν επαναξιολογήσουμε την προοπτική μας για την αγορά. Η επιτυχία θα σημάνει την ενίσχυση των τιμών και την σταθερότητα των κερδών των παραγωγών έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια. Η αποτυχία κινδυνεύει να ξεκινήσει μια τέταρτη χρονιά οικοδόμησης αποθεμάτων και πιθανώς μια επιστροφή σε χαμηλές τιμές», πρόσθεσε η IEA.
Ο Neil Atkinson, επικεφαλής του τμήματος βιομηχανίας και αγορών πετρελαίου στην IEA, επανέλαβε πως ήταν προς το «αμοιβαίο συμφέρον» των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, το να φτάσουν σε συμφωνία.
«Γνωρίζουμε πως η οικονομική κατάσταση πολλών από τους παραγωγούς είναι αρκετά δύσκολη, είτε είναι στον ΟΠΕΚ είτε δεν είναι», ανέφερε ο ειδικός σήμερα, μιλώντας στο CNBC.
Το σώμα αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2016 και το 2017, λόγω αναθεωρημένων εκτιμήσεων για τη ρωσική και την κινεζική ζήτηση. Βλέπει, πλέον, ανάπτυξη 1,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα για το 2016, δηλαδή 120.000 βαρέλια/ημέρα περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η ανάπτυξη για το 2017 εκτιμάται πλέον στα 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, μια αύξηση 110.000 βαρελιών/ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr